Dostupni linkovi

Tužilaštvo u Hagu pozdravilo sporazum Srbije i BiH


Tužilaštvo Haškog tribunala pozdravilo je večeras sporazum tužilaca Srbije i BiH o razmeni dokaznog materijala i informacija u postupcima protiv počinilaca ratnih zločina.

Sporazum su u Briselu potpisali srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i zamenica državnog tužioca BiH Jadranka Lokmić-Misirača, u prisustvu glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca (Serge Brammertz) i zvaničnika EU.

Haško tužilaštvo ocenilo je da je to "značajan korak u borbi protiv nekažnjivosti u bivšoj Jugoslaviji".

"Poboljšana saradnja izmedju tužilaštava je ključna za žrtve zločina, počinjenih tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, koje traže pravdu i priznanje njihovih patnji", piše u saopštenju tužilaštva u Hagu.

Ukoliko bude primereno sproveden, protokol o saradnji tužilaštava za ratne zločine Srbije i BiH "mogao bi ponuditi praktična rešenja za probleme poput paralelnih istraga u dve zemlje".

Takodje, sporazum bi mogao biti i važan korak "ka rešavanju problema" velikog broja predmeta koji čekaju na otvaranje u BiH.

Haško tužilaštvo ističe i da će sa svojim medjunarodnim partnerima "nastaviti da podržava sve napore za jačanje krivičnog gonjenja ratnih zločina i saradnju tužilaštava u bivšoj Jugoslaviji".
XS
SM
MD
LG