Subota, 30. april/travanj 2016, 20:49 CET

  Bel: Opsada Sarajeva bila srpsko sredstvo pritiska

  31.01.2013

  U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu, bivši dopisnik Bi-Bi-Sija iz Sarajeva Martin Bel (Bell) izjavio je danas da su lideri Republike Srpske opsadu Sarajeva koristili kao sredstvo političkog pritiska da iznude rešenje rata u BiH koje bi bilo najpovoljnije za njih.

  General Mladić (69), u to vreme komandant Vojske RS, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95. godine.

  Pošto su mu tužioci pokazali snimak, Bel je potvrdio da je 25. aprila 1992. bio među novinarima koje je Karadžić poveo u obilazak položaja VRS oko Sarajeva.

  Na snimku, britanski novinar je pitao predsednika RS "da li može zauzeti Sarajevo", na šta je Karadžić uzvratio: "U svako doba". Dodao je, međutim, da neće zauzimati muslimanska naselja, već samo "braniti srpska".

  Na pitanje zastupnice optužbe da li je VRS ikada pokušala da zauzme Sarajevo, Bel je odgovorio: "Oni su očigledno koristili teško oružje, kojeg su imali u izobilju, ali im je nedostajala pešadija. Glavni pokušaj da se probije iz Sarajeva i u Sarajevo načinila je, pri kraju rata, Armija BiH".
  31 januar/siječanj 2013
  31 januar/siječanj 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.