Petak, 30. januar/siječanj 2015, 13:25 CET

Vijesti

Bel: Opsada Sarajeva bila srpsko sredstvo pritiska

31.01.2013

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu, bivši dopisnik Bi-Bi-Sija iz Sarajeva Martin Bel (Bell) izjavio je danas da su lideri Republike Srpske opsadu Sarajeva koristili kao sredstvo političkog pritiska da iznude rešenje rata u BiH koje bi bilo najpovoljnije za njih.

General Mladić (69), u to vreme komandant Vojske RS, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95. godine.

Pošto su mu tužioci pokazali snimak, Bel je potvrdio da je 25. aprila 1992. bio među novinarima koje je Karadžić poveo u obilazak položaja VRS oko Sarajeva.

Na snimku, britanski novinar je pitao predsednika RS "da li može zauzeti Sarajevo", na šta je Karadžić uzvratio: "U svako doba". Dodao je, međutim, da neće zauzimati muslimanska naselja, već samo "braniti srpska".

Na pitanje zastupnice optužbe da li je VRS ikada pokušala da zauzme Sarajevo, Bel je odgovorio: "Oni su očigledno koristili teško oružje, kojeg su imali u izobilju, ali im je nedostajala pešadija. Glavni pokušaj da se probije iz Sarajeva i u Sarajevo načinila je, pri kraju rata, Armija BiH".
31 januar/siječanj 2013
31 januar/siječanj 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
5. februar: "Perspektiva" - novi serijal RSEi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
28.01.2015
RSE u saradnji sa Mebius filmom 5. februara počinje s emitovanjem jednogodišnjeg TV serijala o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U 52 emisije, snimljene u formi dijaloga i sučeljavanja, gostuju angažovani mladi muzičari iz regiona, kao što su Edo Maajka, Marcello, Brano Jakubović, Remy i drugi. Serijal, koji će biti emitovana na BHT-u i 25 drugih televizijskih stanica iz regiona, počinjemo pričom mladih iz Mostara.