Dostupni linkovi

Dačić: Uklanjanje spomenika u skladu sa zakonom


Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedelju da nije nikoga iz međunarodne zajednice pitao za uklanjanje spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu, navodeći da je to unutrašnje pitanje Srbije i da je sve urađeno po zakonu.

"Poruka za međunarodnu zajednicu je - ne dozvoljavam da se Srbiji nameću standardi koji ne važe za njihove zemlje. Nisam nikog pitao, jer je to naše unutrašnje pitanje. Druga je stvar da smo upotrebili silu, prekomernu silu i da je bilo incidenta", rekao je Dačić za Televiziju B92.
On je podsetio da je jedino što je dobio kao stav od međunarodne zajednice jeste da je to unutrašnje pitanje Srbije i da sve treba da bude rešeno u skladu sa zakonom, a zakon je, kako je istakao, ispoštovan.
Dačić je kazao da prilikom uklanjanja spomenika u Preševu niko nije želeo da ponizi osećanja Albanaca, kao i da spomenik nije oštećen.
"Ne može da postoji jedna ovako jasna provokacija koja je direktno uperena protiv nacionalnih i državnih interesa Srbije. Nije preimenjena sila, nije bilo incidenata. Ako neko namerava da pravi incidente ili nerede mora da zna da će naići na čvrst odgovor države Srbije", naveo je Dačić.
XS
SM
MD
LG