Nedjelja, 30. avgust/kolovoz 2015, 13:54 CET

Egipat: Protesti i incidenti dan uoči referenduma

14.12.2012
Pristalice i protivnici nacrta egipatskog ustava o kojem će se u subotu izjasniti građani na referendumu, sukobili su se u petak u Aleksandriji, a u Kairu su i islamisti i opozicija održali proteste.

Najmanje 19 ljudi je povređeno u nasilju u Aleksandriji, koje je izbilo pošto je jedan ultrakonzervativni sveštenik pozvao vernike da glasaju za nacrt ustava.

Sukobi su izbili i u gradu Naga Hamadi, 460 kilometara južno od Kaira

Nacrt ustava izazvao je oštre podele u Egiptu.

Više hiljada islamista okupilo se na trgu u severnom delu Kaira, noseći slike predsednika Mohameda Morsija. Nekoliko kilometara odatle, održan je skup opozicije, koji su uzvikivali "ne" ustavu.

Opozicioni Front nacionalnog spasa ponovo je pozvao Morsija da odloži referendum i da formira novi parlament koji će napraviti nacrt novog ustava.

Deset provincija će glasati sutra, među kojima Kairo, Aleksandrija i Sinaj. Drugih 17 provincija će glasati 22. decembra.
14 decembar/prosinac 2012
14 decembar/prosinac 2012

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.