Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 04:56 CET

  Egipat: Protesti i incidenti dan uoči referenduma

  14.12.2012
  Pristalice i protivnici nacrta egipatskog ustava o kojem će se u subotu izjasniti građani na referendumu, sukobili su se u petak u Aleksandriji, a u Kairu su i islamisti i opozicija održali proteste.

  Najmanje 19 ljudi je povređeno u nasilju u Aleksandriji, koje je izbilo pošto je jedan ultrakonzervativni sveštenik pozvao vernike da glasaju za nacrt ustava.

  Sukobi su izbili i u gradu Naga Hamadi, 460 kilometara južno od Kaira

  Nacrt ustava izazvao je oštre podele u Egiptu.

  Više hiljada islamista okupilo se na trgu u severnom delu Kaira, noseći slike predsednika Mohameda Morsija. Nekoliko kilometara odatle, održan je skup opozicije, koji su uzvikivali "ne" ustavu.

  Opozicioni Front nacionalnog spasa ponovo je pozvao Morsija da odloži referendum i da formira novi parlament koji će napraviti nacrt novog ustava.

  Deset provincija će glasati sutra, među kojima Kairo, Aleksandrija i Sinaj. Drugih 17 provincija će glasati 22. decembra.
  14 decembar/prosinac 2012
  14 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.