Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 09:59 CET

  U telu preminulog turskog predsednika Ozala nađen otrov

  12.12.2012

  U ekshumiranom telu turskog predsednika Turguta Ozala, koji je izveo zemlju iz vojnog režima 1980-ih godina, nadjen je otrov, ali uzrok smrti još nije poznat, javili su lokalni mediji.

  Odavno se špekuliše da su Ozala, koji je umro od srca 1993. godine u 65. godini, ubili ekstremisti "države u državi", pripadnici tajne grupe unutar tadašnjeg establišmenta.

  Turski forenzičarski institut je juče završio autopsiju i poslaće rezultate tužiocima koji istražuju sumnje da je predsednik ubijen.
   
  "U Ozalovom telu je analizom nađen otrov, ali eksperti se nisu složili da li je to bio uzrok smrti," javila je televizija NTV, a prenosi Rojters.
   
  Mediji su ranije javljali da su u Ozalovom telu, koje je ekshumirano u oktobru po nalogu tužilaštva, nađeni tragovi insekticida, pesticida i radioaktivnih elementa.

  Njegove ekonomske reforme su pomogle u oblikovanju moderne Turske, a špekuliše se da je imao neprijatelje "duboko u državi" zbog nastojanja da okonča kurdsku pobunu, zbog čega je na njega bezuspešno pokušan atentat 1988.
  12 decembar/prosinac 2012
  12 decembar/prosinac 2012

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.