Dostupni linkovi

U telu preminulog turskog predsednika Ozala nađen otrov



U ekshumiranom telu turskog predsednika Turguta Ozala, koji je izveo zemlju iz vojnog režima 1980-ih godina, nadjen je otrov, ali uzrok smrti još nije poznat, javili su lokalni mediji.

Odavno se špekuliše da su Ozala, koji je umro od srca 1993. godine u 65. godini, ubili ekstremisti "države u državi", pripadnici tajne grupe unutar tadašnjeg establišmenta.

Turski forenzičarski institut je juče završio autopsiju i poslaće rezultate tužiocima koji istražuju sumnje da je predsednik ubijen.

"U Ozalovom telu je analizom nađen otrov, ali eksperti se nisu složili da li je to bio uzrok smrti," javila je televizija NTV, a prenosi Rojters.

Mediji su ranije javljali da su u Ozalovom telu, koje je ekshumirano u oktobru po nalogu tužilaštva, nađeni tragovi insekticida, pesticida i radioaktivnih elementa.

Njegove ekonomske reforme su pomogle u oblikovanju moderne Turske, a špekuliše se da je imao neprijatelje "duboko u državi" zbog nastojanja da okonča kurdsku pobunu, zbog čega je na njega bezuspešno pokušan atentat 1988.
XS
SM
MD
LG