Četvrtak, 29. januar/siječanj 2015, 15:21 CET

Vijesti

Rakete u Londonu kao zaštita u vrijeme Olimpijade

29.04.2012
Britanska vojska uputila je obavještenja stanovnicima da će biti postavljena raketna baterija na zgradi u blizini Olimpijskog parka u istočnom Londonu radi zaštite u vrijeme Olimpijskih igara.

Ova zgrada, odnosno nekadašnji vodeni toranj, je samo jedna od lokacija koje vojska razmatra za razmještanje raketa zemlja-vazduh u sklopu mjera obezbjeđnja tokom Olimpijskih igara u slučaju napada iz vazduha, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ovo je prvi put da će ovakve rakete biti raspoređene u Londonu od kraja Drugog svjetskog rata, što je šokiralo stanovnike naselja Bou kvorter, koje je smješteno u renoviranoj i adaptiranoj fabrici šibica iz viktorijanske ere.

"Niko nas nije konsultovao, niko nam nije zakucao na vrata. Samo se jednog dana pojavio letak u kome nas obaviještavaju da će nam na krovu postaviti rakete", rekao je 28-godišnji novinar Brajan Velan.

Ministarstvo odbrane navodi u letku, koje su poslali stanovnicima, da su izabrali vodeni toranje u kompleksu Bou kvarter jer ima fantastičan pogled na okolinu i cijelo nebo iznad Olipmijskog parka.

Postavljanje raketnih baterija na krovove zgrada je samo jedna od vanrednih mjera koje građani Londona mogu da očekuju tokom Igara, uključujući restrikcije u kretanju pješaka.

Vjeruje se da je za obezbjeđenje igara utrošeno više od milijardu funti, ili oko 1,6 milijardi dolara.

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
5. februar: "Perspektiva" - novi serijal RSEi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
28.01.2015
RSE u saradnji sa Mebius filmom 5. februara počinje s emitovanjem jednogodišnjeg TV serijala o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U 52 emisije, snimljene u formi dijaloga i sučeljavanja, gostuju angažovani mladi muzičari iz regiona, kao što su Edo Maajka, Marcello, Brano Jakubović, Remy i drugi. Serijal, koji će biti emitovana na BHT-u i 25 drugih televizijskih stanica iz regiona, počinjemo pričom mladih iz Mostara.