Utorak, 01. decembar/prosinac 2015, 17:29 CET

Mun: Bh. vlasti moraju riješiti ekonomske probleme

31.12.2011
Američki ambasador u BiH Patrik Mun (Patrick Moon) ocijenio je da će naredna godina za BiH biti i teža od 2011, ali da potencijal za napredak postoji jer su
politički lideri ove sedmice dogovorili formiranje Savjeta ministara BiH i razgovarali o rešavanju niza drugih pitanja.

On je ocijenio da je važno da je uspostavljena vlast kako bi se počelo raditi na mnogim zadacima koji su važni za napredak BiH ka EU i NATO.

"Ekonomska situacija u BiH, svi znamo, nije dobra. Vrlo je visoka stopa nezaposlenosti. Građani su zabrinuti za svoju budućnost, posao. Zabrinuti su jer nemaju dovoljno novca da kupuju hranu svojoj porodici. Mislim da lideri u vlasti moraju riješiti to pitanje", rekao je Mun u intervjuu za Dnevni avaz.

Govoreći o poslednjim izjavama u kojima je predsjednik RS Milorad Dodik napao rad Suda i Tužilaštva BiH, spominjući službenika Ambasade SAD koji radi pri tim institucijama, američki ambasador je rekao da je "izuzetno pogođen tim izjavama, i
da ga je Dodik razočarao".

"Dodikove izjave bile su vrlo iznenađujuće. Malo sam uzdrman onim što je on rekao, jer je napadao SAD, zvaničnike američke vlade, službenike američke ambasade. Uistinu sam vrlo iznenađen njegovom reakcijom. On mi je rekao da neće više pokretati pitanje službenika Američke ambasade koji radi u Tužilaštvu BiH. Obavezao se i ne znam zašto je odlučio da to više nije tako", rekaoje Mun.

Mun je istakao da je Amerika najveći donator RS, kao i da SAD pomažu u otvaranju novih radnih mjesta.

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.