Dostupni linkovi

Damask pozitivno odgovorio na zahjev Arapske Lige



Damask je pozitivno odgovorio na zahtjev Arapske lige za slanje posmatračke misije u Siriju kako bi bilo okončano nasilje nad civilima, saopštio je danas portparol sirijskog Ministarstva inostranih poslova Džihad Makdisi.

"Ministar inostranih poslova Sirije Valid al-Moalem pozitivno je odgovorio na zahtjev Arapske lige o slanju posmatrača i u tom kontekstu sinoć je uputio pismo predsjedniku organizacije Nabilu Elarabiju", precizirao je Makdisi.

Dvadeset dvije države članice Arapske lige dale su rok, koji je istekao juče, predsjedniku Bašaru al-Asadu da odgovori na plan kojim se predviđa slanje posmatrača koji bi bili zaduženi da se uvjere da je okončana represija nad demonstrantima.

Organizacija je takođe zaprijetila Damasku da će u rješavanje krize uključiti i UN. Arapska liga je prije nedjelju dana uvela sankcije Siriji kojima se suspenduju sve transakcije sa sirijskom Centralnom bankom i finansiranje svih projekata u toj zemlji.

Prema podacima UN, od početka nemira u Siriji u martu ove godine poginulo je više od 4 000 ljudi.

Sirijski aktivisti za zaštitu ljudskih prava navode da je novembar bio najteži mjesec od početka protesta, jer je najmanje 950 ljudi poginulo u sukobima, napadima i drugim vrstama nasilja.
XS
SM
MD
LG