Dostupni linkovi

Italijanski Senat danas glasa o mjerama štednje



Italijanski Senat danas će glasati o mjerama štednje koje zahtijeva EU, kako bi se spriječio raspad evrozone, a formiranje nove vlade u Rimu očekuje se u narednih nekoliko dana.

Budžetska komisija gornjeg doma juče je usvojila prijedlog zakona, pa se očekuje da će njegovo izglasavanje danas biti formalnost.

Kao član Senata, prvi put će glasati Mario Monti, biviši komesar EU za tržišnu konkurentnost, koji se nametnuo kao glavni kandidat za novog premijera, umjesto Silvija Berluskonija.

Predsjednik Đorđo Napolitano imenovao ga je prije dva dana za doživotnog člana Senata. Berluskoni, koji je izgubio podršku parlamentarne većine prije tri dana, obećao je da će podnijeti ostavku poslije usvajanja paketa finansijskih mjera u oba doma parlamenta.

Očekuje se da će Predstavnički dom parlamenta sutra glasati o mjerama štednje, što znači da bi Napolitano mogao da prihvati Berluskonjevu ostavku već u večernjim satima istog dana i formalno imenuje Montija za mandatara nove vlade. Napolitano je apelovao da parlament djeluje brzo.

Komentatori smatraju da bi nova vlada mogla da bude sastavljena uglavnom od tehnokrata.
XS
SM
MD
LG