Dostupni linkovi

Šef libijske diplomatije u Kini



Ministar inostranih poslova Libije dolazi danas u Peking, saopštile su vlasti Kine samo nekoliko dana pošto su njeni zvaničnici obznanili da su uspostavili veze sa
libijskim pobunjenicima koji se bore protiv vlade u Tripoliju.

U odovojenom saopštenju ministarstva navodi se da su kineske diplomate stacionirane u Egiptu nedavno posetile Bengazi kako bi se sastale sa zvaničnicima Prelaznog nacionalnog saveta, vladajućeg tela libijskih pobunjenika, i da bi imale uvid u međunarodne humanitarne napore u tom delu Libije.

Nije jasno da li se to Kina nada medijatorskoj ulozi u sukobima u Libiji ili razmatra da li da podrži pobunjenike, ocenjuju analitičari

Čini se da Peking poslednjih dana čini male korake sa ciljem da bude prisutnija u vezi sa sukobima u Libiji, nakon što se tokom prvih meseci držala po strani.

Kina je izbegavala da se pridruži pozivima libijskom vođi Moameru Gadafiju da se povuče sa vlasti, uz ocenu da je libijski narod taj koji treba da donosi odluke.

Peking je takođe bio suzdržan kada se u Savetu bezbednosti UN glasalo za rezoluciju kojom je odobrena upotreba vazdušne sile protiv libijskih trupa, i više puta je kritikovao bombardovanja koja čini NATO u znak podrške libijskim pobunjenicima.
XS
SM
MD
LG