Dostupni linkovi

Vlada Srbije: MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje o nezavisnosti Kosova



Vlada Srbije usvojila izvještaj pravnog tima prema kome Međunarodni sud pravde nije odgvorio na suštinsko pitanje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

U izveštaju se zaključuje da sud u Hagu nije legalizovao etnički motivisanu secesiju Kosova.Vlada je konstatovala i da od Međunarodnog suda pravde Srbija nije dobila pomoć u trenutku kada je međunarodno pravo ugroženo na njenu (Srbije) štetu.

Na konferenciji za novinare poslije vanredne sjednice Vlade posvećene mišljenju MSP-a, premijer Mirko Cvetković je rekao da Vlada ostaje privržena očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, uz upotrebu svih diplomatskih i pravnih sredstava.

On je dodao da je Vlada potvrdila sve ranije odluke državne politike zasnovane na odlukama parlamenta i najavio da će Srbija svoje stavove braniti i na debati u Ujedinjenim nacijama.

Cvetković je najavio da će Vlada parlamentu predložiti usvajanje jednog, kako je rekao, političkog akta za koji veruje da će obezbjediti jedinstvo svih političkih aktera na očuvanju države.
XS
SM
MD
LG