Dostupni linkovi

Piloti nad Smolenskom bili svesni da će se srušiti



Crne kutije iz aviona poljskog predsednika Leha Kačinjskog, koji je poginuo u subotu kraj Smolenska, pokazale su da su piloti uviđali da se avion ruši, a završetak komunikacije je bio dramatičan, kazao je poljski vojni tužilac Zbignjev Žepa koji učestvuje sa ruskim ekspertima u istrazi nesreće.

Žepa je demantovao informacije da su piloti pokušali da slete četiri puta.

"Sletanje je bilo samo jedno, i od početka tragično", rekao je Žepa za internet izdanje poljskog lista Gazeta viborča, ali nije hteo da komentariše da li su i putnici znali da će se avion razbiti o zemlju.

Žepa je kazao da će se tek kada se razgovori u kokpitu aviona sinhronizuju sa samim letom biti 100-procentno jasno da li su razgovarali samo piloti ili je tu bio još neko treći.

Spekuliše se da su, navodno, piloti bili pod pritiskom da slete baš u Smolensk, kako predsednik i visoka državna i vojna delegacija ne bi propustili obeležavanje 70. godišnjice masakra hiljada Poljaka u obližnjoj Katinskoj šumi.

Hipotezu da je nesreću mogla da skrivi jezička barijera demantovao je danas, nakon porodice kapetana leta Arkadiuša Prostašuka, i njegov kolega Gžegož Pjetručuk i rekao da je poginuli pilot sleteo bez problema samo tri dana pre nesreće na isti aerodrom sa premijerom Tuskom i da je znao dobro ruski.
XS
SM
MD
LG