Dostupni linkovi

Obama: prvi korak ka svetu bez nuklearnog oružja



Predsednik SAD Barak Obama je kazao da je ovo istorijski trenutak u kome su SAD i Rusija demonstrirale odlučnost da smanje nuklearni arsenal kako bi svet učinili bezbednijim. On je istakao da je to samo jedan korak na dugoročnom putu kako bi svet jednog dana bio bez nuklearnog oružja i čovečanstvo bezbednije.

Obama je istakao da je ovo važan dan za sprečavanje širenja nuklearnog oružja, kao i za odnose Rusije i SAD, za gradnju međusobnog poverenja.

Američki predsednik je naglasio da njegova zemlja nema nameru da menja nuklearni balans, odnosno ugrozi interese Rusije već da je cilj osiguranje bezbednosti SAD kao i njenih saveznica.

Obama je ukazao da je nuklearno oružje u posedu terorista opasnost za sve. On je najavio da će na samitu sledeće sedmice biti reči o tome.

“Nacije koje ne poštuju pravila, odnosno sporazum o neširenju nuklearnog oružja, naći će se izolovane”, kazao je Obama dodajući da će SAD sa svojim partnerima rade na oštrijim sankcijama prema Iranu.

Izrazio je žaljenje zbog žrtava u nedavnim terorističkim akcijama u Rusiji i ponovio odlučnost SAD u borbi protiv terorizma.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev se saglasio da je reč o istorijskom trenutku od koga će obe zemlje imati korsti.

Istovremeno on je izrazio rezervu da bi sankcije prema Iranu mogle da reše problem njegovog nuklearnog programa.
XS
SM
MD
LG