Dostupni linkovi

Insajder: Mladić se obratio zatočenicima u Novoj Kasabi


Mjesto pogubljenja u Petkovcima prikazano na suđenju Ratku Mladiću, 12. lipanj 2013.
Mjesto pogubljenja u Petkovcima prikazano na suđenju Ratku Mladiću, 12. lipanj 2013.
Nakon što je preživjeli iz Srebrenice opisao kako je prije strijeljanja bio zatočen na nogometnom stadionu u Novoj Kasabi zajedno s oko tisuću i pol zarobljenika, tu scenu je na suđenju generalu Ratku Mladiću potvrdio i potpukovnik Zoran Malinić, zapovjednik jedinice vojne policije koja se tamo nalazila.

Malinić je kao insajder iz Vojske Republike Srpske iskaz dao pod djelomičnim mjerama zaštite, skrivenog lika, u kojem je također potvrdio da se zarobljenim bošnjačkim muškarcima i dječacima osobno obratio general Mladić.

Malinić, bivši zapovjednik vojne policije 65. zaštitnog puka Glavnog štaba VRS-a, opisao je zarobljavanje stotina muškaraca i dječaka koji su bježali iz Srebrenice kroz šumu. Najviše ih je uhvaćeno kod Nove Kasabe gdje su zatim većinom zatočavani na lokalnom stadionu. Proces popisivanja, prema svjedokovoj procjeni – oko 1200 zarobljenika, prekinut je kada je sa svojom pratnjom tamo stigao general Mladić 13. srpnja 1995. godine.

„Trenutno kada se general Mladić našao na igralištu on se obratio zarobljenicima i u tom trenutku je trebalo biti prekinuto popisivanje zarobljenika. Nitko nije tražio spisak zarobljenika. Spiskovi su predati načelniku štaba Jovi Jaziću“, potvrdio je insajder da je o zarobljenicima ostavljen pisani trag.

Umjesto na slobodni teritorij, zarobljenici sa stadiona u Novoj Kasabi - planski su odvoženi na gubilišta gdje su streljani. Poput lokacije kod brane u Petkovcima, gdje je prema optužnici ubijeno oko tisuću ljudi. Prije insajdera Malinića, u dovršetku iskaza zaštićeni svjedok RM -253 koji je preživio to masovno ubojstvo – opisao je sudu - kako je ubijanje trajalo cijeli dan, što je sakriven gledao zajedno s još jednim preživjelim.

„I kako smo mi mogli gledati taj traktor, 10-15 tijela gore baci i vozi. Svakih 15-20 minuta se vraća. Sada računamo cijeli dan – koliko se može puta odvesti i vratiti, s time da su nastavili i nakon što smo se mi udaljili s te lokacije. Cijelu noć, cijelo područje je bilo prekriveno tijelima“, naveo je što je vidio na mjestu gubilišta preživjeli.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:08 0:00
Direktan link

Inače general Radislav Krstić, osuđen na 35 godina zatvora zbog zapovjednog učešća u srebreničkom masovnom ubijanju, označio je u izjavi haškim istražiteljima - tzv. „kninski klan“ (oficira JNA koje je optuženi okupio oko sebe u Glavnom štabu VRS-a) generala Mladića odgovornim za srebreničku organizaciju ubijanja, a u kojem je spomenut i Malinić.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie je inzistirao da mu Malinić razjasni neke informacije iz presretnutih razgovora u kojima on spominje da je „lako jer ih ima oko 500“. Malinić je spekulirao kako vjeruje da je bilo riječi o pripadnicima Armije BiH koji napreduju u njegovom smjeru, a ne zarobljenicima, no budući da nije dobio jasan odgovor sudac Orie je to istaknuo za sudski zapisnik.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:16 0:00
Direktan link

Iskaz Malinića završiti će se u četvrtak, a u nastavku suđenja za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini, iskaz o srebreničkim događajima dati će kao svjedoci tužiteljstva – još neki insajderi iz Vojske Republike Srpske.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG