Dostupni linkovi

Žestoki sukobi u Alepu i Damasku


Damask
Damask
Sukobi u Siriji nastavljaju se nesmanjenom žestinom naročito u Damasku, Alepu i Homsu.U međuvremenu Sirijska oslobodilačka armija tvrdi da snage režima razmiještaju hemijsko oružje duž granice i na aerodomima.

Najžešći sukobi za kontrolu teritorija vode se u Damasku i drugom važnom gradu Alepu gdje su u poslednja 24 sata poginule 33 osobe. U Alepu i Homsu zatvorenici su pokušali da pobjegnu iz zatvora. Devet zatvorenika je poginulo prilikom pokušaja bijega, navode aktivisti.

Kod pobunjenika poseban strah izazivaju informacije da se snage odane režimu Bašara al Asada pripremaju da unište zatvor u Homsu.

U Alepu i Homsu su u zatvorima tokom noći sirijske snage koristile suzavac. Opservatorija za ljudska prava strahuje od mogućih masovnih egzekucija na šta je upozorio i prvi čovjek te organizacije Rami Abdel Rahman.

Grupa sudija je nešto ranije iz Damaska poslata u zatvor u Homsu da se istraži ubistvo dva zatvorenika tokom vikenda te vidi ko stoji iza ustanka u zavoru.

U Homsu je prema navodima civilnih aktivista došlo do masovnog dezerterstva upravo među režimskim snagama koje su obezbjeđivale zatvor, što su sirijske snage bezbjednosti demantovale

Druga aktivistička grupa, Lokalni korodinacioni komitet navela je da je “humanitarna situacija katastrofalna” u zatvoru u Homsu. Oni su pozvali međunarodnu zajednicu da interveniše da bi se spriječila “masovna ubistva”.

Strani novinari koji rade u Siriji, nalaze se pod snažnim restriktivnim mjerama rada tako da je, navode obje strane, veoma teško provjeriti, navodi BBC.

U međuvremenu je sirijska državna televizija objavila da vladine trupe polagano vraćaju kontrolu nad djelovima Damaska, odakle, kako navode, istjeruju pobunjenike, koje zovu “teroristima”.

Na snimcima državne televizije prikazana su tijela koja leže po gradskim ulicama za koja se navodi da su “teroristi pobijeni u borbi”. Takođe se vidi kako sirijske snage ulaze po kućama od vrata do vrata u potrazi za “teroristima”.

Uništen tenk u predgrađu Damaska
Uništen tenk u predgrađu Damaska
Dok traju borbe na terenu međunarodna je zajednica od juče dodatno zabrinuta zbog pominjanja upotrebe hemijskog oružja. Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova je u ponedjeljak navelo da neće koristi hemijsko ili bilo koje nekonvencionalno oružje protiv sirijskog naroda u bilo kojim okolnostima, “osim u slučaju strane intervencije”, kako je rekao predstavnik ministarstva Džihad Makdisi.

No, današnje informacije iz izvora opzicije, odnosno Sirijske oslobodilačke armije, govore da Asadov režim prebacuje hemijsko oružje ka aerodromima i duž granice, ali nije precizirano u kojem dijelu granice.

"Mi u združenoj komandi Sirijske oslobodilačke armije vrlo dobro znamo lokacije i pozicije tog oružja.Mi, takođe, objavljujemo da je Asad premjestio dio tog oružja i opreme za miješanje hemijskih komponenti na aerodrome na granici", navela je u saopštenju Sirijska oslobodilačka armija.

Abdel Baset Sajda, predsjednik Sirijskog nacionalnog savjeta ocijenio je da je režim, koji masakrira djecu i vrši nasilje nad žema, spreman i da upotrijebi hemijsko oružje.

Francuski šef diplomatije, Loren Fabijus, izjavio je da je neprihvatljivo da sirijska vlada upotrijebi hemijsko oružje, prenosi Rojters.

"Upotreba hemijskog oružja je neprihvatljiva. Ova vrsta oružja je pod strogim nadzorom međunarodne zajednice", izjavio je Fabijus za francuske medije i dodao da su i američki predsjednik Barak Obama i mnogi drugi političari iznijeli sličan stav.

Obama je u ponedjeljak uveče poručio da će sirijski predsjednik Bašar al Asad odgovarati ako počini "tragičnu grešku" i upotrijebi hemijsko oružje iz svog arsenala.

“Danas mi takođe radimo na tome da bi sirijski narod ima bolju budućnost, oslobođen od Asadovog režima. Kada je riječ o zalihama hemijskog oružja, nastavićemo upozorovati Asada i one oko njega da ih svijet promatra i da će odgovarati međunarodnoj zajednici i SAD ukoliko počini tragičnu grešku i upotrijebi to oružje”, naglasio je Obama

A turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio danas kako je ustanak protiv Asada bliži pobjedi nego ikada do sada, te je još jednom upozorio da će Ankara odgovoriti čvrsto na bilo kakvu provokaciju iz Sirije.

„Ananov plan, koji je međunarodna zajednica, uključujući Tursku podržala, napravljen je u najboljoj namjeri da se prevlada kriza, no plan je postao oružje za manipulaciju u Asadovim rukama“, upozorio je Erdogan.
XS
SM
MD
LG