Dostupni linkovi

Njemačka se obavezala na pomoć Ukrajini protiv Rusije na deset godina


Njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na konferenciji za medije u Berlinu, Njemačka, 16. februara 2024.
​
Njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na konferenciji za medije u Berlinu, Njemačka, 16. februara 2024. ​

Njemačka će nastaviti pomagati Ukrajini da se brani onoliko dugo koliko je to potrebno i ima za cilj da pruži dugoročnu vojnu podršku kako bi se u potpunosti obnovio teritorijalni integritet Ukrajine, navodi se u sigurnosnom sporazumu koji su dvije zemlje potpisale u petak, tokom posjete ukrajinskog predsjednika Njemačkoj.

Obje zemlje su se složile da nastave raditi kako bi osigurale da ruski troškovi zbog agresije na Ukrajinu nastave rasti, uključujući sankcije i kontrolu izvoza. Ruska suverena imovina treba ostati nepokretna dok Rusija ne plati štetu koju je nanijela Ukrajini.

Sporazum će važiti deset godina, javlja Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u petak u radni posjet Njemačkoj. Ukrajinski čelnik sastao se s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu i drugim visokim zvaničnicima i nastavlja put u Pariz kako bi se sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Očekuje se da će i Francuska potpisati bilateralni sporazum o sigurnosnim obavezama s Ukrajinom.

Bilateralni sporazumi o sigurnosti i dugoročnoj potpori slijede sigurnosni sporazum između Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva potpisan kada je britanski premijer Rishi Sunak posjetio Kijev prošlog mjeseca. Taj sporazum odnosi se na sljedećih deset godina.

Zelenski će u subotu doći i na Minhensku sigurnosnu konferenciju, godišnje okupljanje visokih sigurnosnih i vanjskopolitičkih dužnosnika, gdje planira sastanke s potpredsjednicom SAD-a Kamalom Harris među ostalima.

Kao dio sigurnosnog sporazuma potpisanog između Njemačke i Ukrajine, Berlin je pripremio daljnji paket vojne potpore vrijedan 1,13 milijardi eura koji je usredotočen na protuzračnu odbranu i topništvo, priopćilo je njemačko ministarstvo obrane.

"Naš sigurnosni sporazum s Ukrajinom je povijesni. Prvi put u povijesti, Savezna Republika Njemačka djeluje kao država jamac", rekao je ministar odbrane Boris Pistorius u izjavi ministarstva.

Takozvani Minhenski paket uključuje odredbe za 120.000 metaka topničkog streljiva kalibra 122 milimetra i dodatnih 100 IRIS-T SLS projektila ove godine, kao i drugi sistem protuzračne odbrane SkyNext koji bi trebao biti isporučen 2025. godine.

Osim toga, još 18 samohodnih haubica bit će osigurano iz industrijskih zaliha 2026. i 2027. godine, uključujući obuku, rezervne dijelove i streljivo.

Haubica Panzerhaubitze 2000 jedno je od najjačih topničkih oružja u inventaru Bundeswehra (njemačke vojske).

Može pogoditi ciljeve na udaljenosti od 30 kilometara sa standardnim streljivom i na udaljenosti do 100 kilometara s naprednim vrstama streljiva.

Zelenski je rekao da je njemačka potpora njegovoj zemlji "ključna" jer su se vojne opskrbe od drugih partnera smanjile, dok Rusija ima kritičnu prednost u topništvu na prvoj crti.

Europski su saveznici posljednjih dana apelirali na američki Kongres da odobri paket koji uključuje pomoć Ukrajini, 60 milijardi dolara vrijedan iznos koji bi većim dijelom otišao američkim odbrambenim entitetima za proizvodnju projektila, streljiva i druge vojne opreme koja se šalje na bojna polja u Ukrajina.

Scholz je otputovao u Washington prije sedam dana kako bi naglasio hitnost odobravanja američkih sredstava. Nakon sastanka s predsjednikom Joeom Bidenom, rekao je: "Ne bismo se trebali vrtjeti okolo: podrška Sjedinjenih Država neophodna je za pitanje hoće li Ukrajina biti u poziciji da se brani".

Njemačka je sada drugi najveći dobavljač vojne pomoći Ukrajini nakon SAD-a, a Scholz je nedavno pozvao druge europske zemlje da pojačaju isporuku oružja.

Zelenski je već jednom posjetio Berlin od ruske invazije u februaru 2022., u maju prošle godine. Putovanje u petak bit će njegovo treće putovanje u Pariz od invazije, nakon posjeta u februaru i maju 2023.

Ukrajina je prešla u odbranu u ratu, ometena malim zalihama streljiva i nedostatkom osoblja, iako je nastavila s napadima iza uglavnom statične linije bojišnice od 1.500 kilometara.

Dok se ruska neizazvana invazija bliži drugoj godišnjici, iscrpljene ukrajinske snage bore se da zadrže ruske trupe koje se približavaju industrijskom gradu Avdijivki u Donjecku.

Usred zabrinutosti da će Avdijivka, koja je mjesecima bila pod žestokim ruskim napadom, uskoro pasti, ukrajinski general Oleksandr Tarnavski rekao je da su u toku teške borbe unutar grada i da se ukrajinske snage premještaju.

"Situacija u Avdijivki je teška, ali pod kontrolom. Vode se žestoke borbe unutar grada", rekao je Tarnavski, zapovjednik operativne skupine Tavria, na Telegramu.

Izvor: AP, Reuters
XS
SM
MD
LG