Dostupni linkovi

Zajednička briga o rijekama Jugoistočne Evrope


Rijeka Neretva
Rijeka Neretva

U Konjicu je upriličen seminar za jačanje kapaciteta u okviru projekta „Održivo integralno upravljanje međunarodnim riječnim koridorima u zemljama Jugoistočne Evrope“. Riječ je o projektu koji je počeo u oktobru 2012., a koji je dobio podršku Evropske unije. Realizira ga međunarodni tim stručnjaka iz 26 organizacija i institucija iz dvanaest zemalja.

Kada se tokom 2008. godine usvajala Vizija za rijeku Dravu u Mariboru u Sloveniji, u sklopu koje je definirano deset ciljeva za njenu održivu budućnost, proširena je aktivnost i van sliva ove rijeke, a danas je to već gotovo realiziran projekt „SEE River“, u kojem je okupljen međunarodni interdisciplinarni tim stručnjaka iz 26 javnih institucija, administrativnih organa i nevladinih organizacija iz sektora vodoprivrede i zaštite prirode. Locirani su u 12 zemalja Jugoistočne Evrope, a dolaze iz slivnih područja rijeke Dunav i Sredozemnog mora.

Cilj je pokrenuti kompleksan proces savremenog upravljanja riječnim koridorima, na šest veoma različitih prekograničnih rijeka - Drave, Bodroga, Neretve, Pruta, Soče i Vjose, kaže Aleš Bizjak, predstavnik Instituta za vode Republike Slovenije.

„Koordiniramo svih 26 partnera u njihovim naporima, da bi duž šest rijeka, među njima je i Neretva, stvorili međusektorski konsenzus i sudjelovanje stejkholdera za bolju budućnost svih tih rijeka. To je evropski program finansiranja SEE, i to je jedan od prekograničnih projekata za regionalnu suradnju“, ističe Bizjak.

Projekt „Održivo integralno upravljanje međunarodnim riječnim koridorima u zemljama Jugoistočne Evrope“ ima za cilj ojačati multisektorsku mrežu zainteresiranih strana u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, koje dijele teritoriju međunarodnog riječnog koridora, kako bi mogli zajednički razgovarati o procesima planiranja i implementacije, uzimajući u obzir podjednako i razvoj i interese očuvanja i zaštite prirode. Partner na projektu u ime Bosne i Hercegovine je i Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta Sarajevo, objašnjava predstavnica Instituta Semra Fejzibegović.

„Rijeka Neretva učestvuje u ovom projektu SEE River kao prekogranični riječni sliv između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Kroz ovaj projekat želimo uspostaviti zajedničku viziju za održivo korištenje rijeke Neretve. Dobili smo podršku i Evropska unija upravo podržava projekte ovakve vrste kad su u pitanju prekogranični riječni slivovi i saradnja što više država i što više sektora“, kaže Semra Fejzibegović.

Damir Mrđan
Damir Mrđan

Ovaj projekt znači i održivo upravljanje riječnim koridorom Neretve, zasnovan na otvorenoj komunikaciji sa svim akterima koji žive na području ovog koridora, smatra predstavnik Agencije za vodno područje Jadranskog mora Damir Mrđan.

„Što se tiče Bosne i Hercegovine i rijeke Neretve, suradnja sa Republikom Hrvatskom – ono što mogu ja reći – samo je još jedna potvrda dobre suradnje koja već traje niz godina. Ja očekujem da će nama pomoći i u Bosni i Hercegovini da određene probleme koje imamo vezano za način i nadležnosti u upravljanju vodama možda pokušamo kroz međunarodnu suradnju donekle razriješiti“, ističe Mrđan.

Branko Vučijak, u ime Instituta za hidrotehniku Sarajevo, ističe:

„Interesi su zajednički, resursi koji se koriste su zajednički. Način korištenja tih resursa onda mora biti takav da predstavlja kompromis za sve stanovnike koji se nalaze u jednom takvom području. Dolina rijeke Neretve je jedno područje zbivanja, događanja, naseljavanja i života ljudi. Ti ljudi koji žive u istom koridoru dijele na neki način sudbinu i dijele te iste resurse i moramo im pomoći da ih dijele – ne na štetu jednih ka drugima, nego na korist jednih i drugih.“

Međudržavni Program za saradnju za Jugoistočnu Evropu -SEE River počeo je u oktobru 2012. godine, a traje do sredine novembra ove godine.

  • Slika 16x9

    Mirsada Ćosić

    (Konjic, 1970) Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, Odsjek za žurnalistiku. Za Radio Slobodna Evropa počela raditi 2000. godine. Nakon nekoliko mjeseci angažovana i za TV Liberty. U radijskom iskustvu najveći značaj ima upravo saradnja sa RSE.

XS
SM
MD
LG