Dostupni linkovi

Vulin u Sankt Peterburgu sa prvim obaveštajcem Kremlja Patruševim


Doskorašnji direktor obaveštajne službe Srbije (BIA) Aleksandar Vulin sastao se u Sankt Peterburgu sa sekretarom Saveta bezebednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim, objavila je Vulinova partija Pokret socijalista 24. aprila.

Kako se navodi u saopštenju, Patrušev se zahvalio Vulinu "na svim naporima i doprinosu koje je uložio u razvoj saradnje srpskih i ruskih službi i izrazio uverenje da će sa Aleksandrom Vulinom lično i u budućnosti nastaviti saradnju u oblasti bezbednosti".

Vulin, čija je partija koalicioni partner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), pod sankcijama je Sjedinjenih Američkih Država - pored ostalog, zbog veza sa Rusijom.

Kako je navela Vulinova partija, on u Sankt Peterburgu prisustvuje Međunarodnom sastanku visokih zvaničnika odgovornih za bezbednosna pitanja, na "lični poziv" Patruševa.

Nikolaj Patrušev je, kao prvi obaveštajac Kremlja i bliski saradnik predsednika Rusije Vladimira Putina, pod zapadnim sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Kako je navedeno u saopštenju, jedna od tema sastanka Vulina i Patruševa bila je Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

"Nikolaj Patrušev je istakao da Ruska Federacija neće podržati rezoluciju o Srebrenici koju Generalna skupština Ujedinjenih nacija planira da donese, te da će Rusija po ovom pitanju iskoristiti svoj uticaj i ugled među slobodnim državama kako bi donošenje rezolucije bilo sprečeno", navodi se u saopštenju.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici trebalo bi da se nađe pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija početkom maja.

Protiv njenog izglasavanja lobira zvanični Beograd, negirajući, uprkos međunarodnim presudama, da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid.

Kako se navodi u saopštenju Pokreta socijalista, Patrušev je čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću "na borbi za očuvanje srpskih nacionalnih interesa i očuvanje samostalne i nezavisne politike Srbije uprkos zapadnim pritiscima".

Aleksandar Vulin nikada nije krio svoje dobre veze sa Rusijom, kao i pojedini ministri i funkcioneri u Srbiji koji kritikuju Zapad i zalažu se za saradnju sa Kremljom, ne osporavajući invaziju na Ukrajinu.

Njega su su u januaru ove godine odlikovali predsednik Rusije Vladimir Putin i ruska Federalna služba bezbednosti.

Od jula 2023. na listi je sankcija Sjedinjenih Američkih Država zbog navoda o korupciji i umešanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Rusijom.

Komentarišući takvu odluku SAD za televiziju Pink, Vulin je rekao da je Tužilaštvo za organizovani kriminal, istog dana kada su objavljene sankcije, zatražilo da SAD dostave koji se postupci vode protiv njega i koje su presude protiv njega donete, kao i da je Bezbednosno-informativna agencija tražila operativna saznanja.

Na mesto šefa BIA podneo je ostavku je 3. novembra 2023. jer, kako je rekao, smatra da nema pravo "da žrtvuje Srbiju" zbog svog opstanka na funkciji.

On je prethodnu deceniju bio na političkim funkcijama - od direktora Vladine kancelarije za Kosovo, preko resora odbrane i unutrašnjih poslova koje je vodio, do pozicije prvog čoveka srpske tajne službe.

XS
SM
MD
LG