Dostupni linkovi

Putin poželeo Vučiću uspeh na izborima


Razgovori o izborima u Srbiji i situaciji u regionu: Vladimir Putin i Aleksandar Vučić
Razgovori o izborima u Srbiji i situaciji u regionu: Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Predsednik Rusije Vladimir Putin poželeo je, tokom susreta u Kremlju, srpskom premijeru Aleksandru Vučiću sreću na predstojećim predsedničkim izborima. Pre Moskve, Vučić je bio na još jednoj za njega važnoj međunarodnoj adresi, u Berlinu kod nemačke kancelarke Angele Merkel. Procenjuje se da Vučić hoće biračima da pokaže da ima podršku i Evropske unije i Moskve.

Samo nekoliko dana pred predsedničke izbore premijer Srbije i predsednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić boravio je u Moskvi gde se sreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Uvereni smo da će izbori u Srbiji biti održani u skladu sa najvišim standardima. Želimo uspeh sadašnjoj vlasti. Bez obzira kako se politička situacija (u Srbiji) bude razvijala, nemamo nikakvu sumnju da će se odnosi između naših zemalja razvijati pozitivno i u prijateljskom duhu kao što je to bio slučaj i poslednjih godina“, rekao je Putin tokom kratkog obraćanja pre sastanka sa Vučićem u četiri oka.

Putin je tom prilikom rekao i da sa premijerom Srbije želi da razmotri i situaciju u regionu.

"Svakako, itekako želim da sa vama danas razgovaram o situaciji na Balkanu imajući u vidu da se prema nekim spoljašnjim signalima ona - čak bih rekao - pogoršava", naveo je Putin.

Vučić je tokom dobrodošlice uzvratio Putinu na ruskom jeziku zahvalnošću za podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Zastave Rusije i Srbije
Zastave Rusije i Srbije


Kremlj je u kratkom saopštenju nakon sastanka naveo da je predsednik Rusije razmotrio sa Vučićem razvoj rusko-srpskih odnosa, pre svega povećanje trgovinske i investicione saradnje dve zemlje. Takođe je navedeno da su razmenjena mišljenja o aktuelnoj međunarodnoj i regionalnoj problematici.

Vučić je nakon sastanka izjavio novinarima da su najduže razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu, o izazovima, nestabilnosti i spoljnim uticajima na region napominjući da je ruskom predsedniku o tim pitanjima izneo svoj stav koji je već dobro poznat.

Premijer Srbije je takođe rekao da ga je Putin obavestio da je lično znao i odobrio sve što je dogovoreno sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom o isporuci Srbiji 30 oklopnih borbenih vozila, 30 tenkova T-72 i šest migova 29.

„Ja posle današnjeg razgovora mogu da kažem da u najskorijem vremenu očekujem da predsednik potpiše ukaz, što bi značilo da sve to što smo dogovorili konačno stiže u Srbiju“, rekao je Vučić.

On je precizirao da su ostali tehnički detalji poput toga da li će nešto da se rasklapa i pakuje u veći avion pa dovozi u Srbiju ili će jedna država da omogući prelet avionima.

Podsetimo, u decembru je postignut dogovor o ruskoj donaciji Srbiji šest polovnih MiG-ova 29 čiji remont plaća Srbija.

Premijer Srbije je izjavio i da očekuje dolazak novih ruskih kompanija u Srbiju.

Gasprom
Gasprom


„Moji prvi sastanci sa predsednikom Putinom uvek su bili koliko Srbija duguje, koliko dugujemo za Petrohemiju, koliko dugujemo za Gasprom... Više tih razgovora nema. Srbija ne duguje, Srbija sve plaća. Sada razgovaramo o politici i o konkretnoj saradnji u budućnosti, a ne o nečemu što nismo ispunili“, rekao je Vučić.

Nešto pre sastanka Putinov portparol Dimitrij Peskov je na molbu novinara da komentariše susret Putina i Vučića u vreme predizborne kampanje u Srbiji, rekao da se Kremlj ne meša u predizborne procese u Srbiji.

Vučić je u Moskvi ponovio da je Srbija na evropskom putu, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji, te podvukao da Srbija ostaje vojno neutralna.

Srbija je posvećena članstvu u EU, ali će vredno raditi na jačanju veza sa svojim tradicionalnim saveznikom Rusijom, rekao je Rojtersu Vučić. Takođe je rekao da bi kao predsednik vredno radio na održavanju dobrih veza sa bratskom pravoslavnom Rusijom.

Dve nedelje pre Moskve, Vučić je boravio u Berlinu gde ga je primila nemačka kancelarka Angela Merkel. Imajući u vidu i posetu Berlinu, spoljnopolitički komentator Boško Jakšić Vučićev susret sa Putinom vidi nesumnjivo kao još jedan direktan gest predizborne kampanje.

Direktan gest predizborne kampanje: Boško Jakšić
Direktan gest predizborne kampanje: Boško Jakšić


„Vučić hoće da pokaže svojim biračima da je on taj koji uzima podršku Zapada i Evropske unije što je ostvario posetom Angeli Merkel, a sada hoće onaj drugi deo biračkog tela, koji je proruski nastrojen, da umiri da ti glasovi ne odu antievropskoj opoziciji“, ocenjuje Jakšić za Radio Slobodna Evropa.

Koliko odnos prema Rusiji utiče na birače? Predrag Lacmanović iz agencije Faktor plus kaže da istraživanja pokazuju da bi građani hteli da žive kao u Zapadnoj Evropi i da bi tamo školovali decu, ali da ih emocije vezuju za Rusiju.

"Nije popularno u Srbiji biti protiv Ruske Federacije, sem kod jednog malog, malog procenta građana. Očekuje se od svih kandidata za predsednika ili političkih partija da imaju neki pozitivan stav i odnos sa Ruskom Federacijom. Ali isto tako građani Srbije u velikoj meri streme da država bude deo Evropske unije", kaže Lacmanović.

Nije popularno u Srbiji biti protiv Ruske Federacije (jedan od murala u Beogradu sa likom Vladimira Putina i Donalda Trampa)
Nije popularno u Srbiji biti protiv Ruske Federacije (jedan od murala u Beogradu sa likom Vladimira Putina i Donalda Trampa)

On napominje da se ne može jasno utvrditi koliko odnos političara prema Rusiji utiče na njihov rejting, ali da je popularno biti što bliže Rusiji. Međutim, navodi da sa druge strane građani žele bolje odnose sa EU nego sa Rusijom.

Naš sagovornik Boško Jakšić procenjuje da tokom Vučićeve posete Moskvi ipak neće biti nekih ekonomskih ugovora koji su Srbiji važni.

„Za razliku od recimo, saradnje sa Kinom, koja uvek ima tu finansijsko-privrednu dimenziju. Ovo je jedna propagandna poseta koja će nesumnjivo biti od pomoći Vučiću tokom izbora“, ocenjuje Jakšić.

Kako javljaju mediji, premijera Srbije je tokom obraćanja novinarima ruski predsednik pozvao da se vrati u njegov kabinet. Vučić je potom objasnio da je Putin imao za njega još dva pitanja političke prirode.

“Mislim da je predsednik Putin sve nedvosmisleno rekao oko izbora u svom uvodnom delu, a ovo se ticalo politike u budućnosti, šta je to što treba da uradimo u budućnosti i na koji način”, rekao je premijer Srbije.

Vučić je u Moskvi boravio i uoči formiranja Vlade Srbije, prošle godine u maju, u svojstvu mandatara. Tada je Putin izrazio nadu da će, kakav god da bude budući sastav Vlade Srbije, mesta zauzeti ljudi koji će ozbiljno poklanjati pažnju razvoju bilateralnih odnosa između Rusije i Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG