Dostupni linkovi

Vučić nakon reakcije Stejt departmenta poručio da Vladu 'biraju građani Srbije'


Aleksandar Vučić, februar 2024.
Aleksandar Vučić, februar 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 1. maja da "nije srećan" zbog objave američkog Stejt departmenta, koje je reagovalo na predlog da se u novoj Vladi Srbije nađu Aleksandar Vulin i Nenad Popović, koji su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

"Ja se nadam da ćemo imati dobre odnose sa našim američkim partnerima. Izuzetno je važno da imamo dobre odnose. Nisam srećan zbog njihove reakcije, ali Vladu Srbije biraju građani Srbije", rekao je Vučić.

Za danas (1.maj) u podne je zakazana sednica Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o izboru nove Vlade Srbije. Nenad Popović je predložen za ministra bez portfelja, a Aleksandar Vulin je kandidat za potpredsednika Vlade.

Stejt Department je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveo da su "razočarani" zbog predloga Vulina i Popovića, te da je njih dvojica ostaju pod sankcijama, jer je stav SAD o njima "dobro poznat". Naveli su i da Sjedinjene Države ne igraju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama Vlade Srbije.

"To znači da kad protiv nekoga uvedu sankcije, mi treba valjda da ponizno pokunjimo glavu i da kažemo - hvala vam što ste nas obavestili ko ne sme da bude ništa", ocenio je Vučić.

Nenad Popović je pod sankcijama SAD od novembra 2023, dok su Vulinu sankcije uvedene u julu iste godine. Obojica su na "crnoj listi", pored ostalog, zbog veza sa Kremljom.

"Čuo sam i sa druge strane primedbe, da imamo (u Vladi) mnogo onih koji su evrofanatici i koji su za Amerikance, ali su ti drugi bili toliko pristojni da o tome ne govore javno. Važno je da je Vlada srpska i da će da provodi interese Republike Srbije", dodao je Vučić, prilikom obilaska početka radova na izgradnji nacionalnog stadiona u Surčinu.

Kako je dan ranije objavio mandatar za sastav Vlade i šef Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević, novi kabinet imaće 25 resora i pet ministara bez portfelja.

'Protivpravna odluka Prištine o dinaru'

Govoreći o pregovorima Srbije i Kosova u Briselu, Vučić je ocenio da se Priština ponaša "bezobzirno".

"Priština donese protivpravnu odluku i svi su saglasni da je reč o brutalno donesenoj odluci o ukidanju dinara. A onda vas pozovu na razgovore i prihvate sve postulate koje je Prištrina već implementirala. Ako to vi ne prihvatite u potupnosti, onda kažu da dve strane nisu bile spremne za kompromis", rekao je Vučić.

On je naveo da Beograd traži rešenje kako da isplaćuje plate i penzije Srbima na Kosovu i ocenio "nikakvog dogovora o ukidanju dinara ne može da bude jer je to protivpravna akcija Prištine".

Vučić je izjavio i da Nemačka vodi "žestoku, brutalnu" kampanju za prijem Kosova u Savet Evrope (SE), kao i da se teško tome suprotstaviti, ali je na Srbiji da se "bori".

"Imaće između 29 i 33 glasa, a 31 im je potrebna većina (za prijem Kosova), tako da je sve na ivici", rekao je Vučić.

Parlamentarna skupština SE je 16. aprila usvojila preporuku za prijem Kosova u tu organizaciju, dok bi konačna odluka trebalo da bude doneta 16. maja.

Do tada Kosovo mora da ubedi najmanje dve trećine od 46 članica, da zaslužuje da bude deo Saveta Evrope.

Jedan od pozitivnih koraka u tom pravcu bi moglo da bude formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Srbija lobira protiv članstva Kosova u toj međunarodnoj organizaciji.

XS
SM
MD
LG