Dostupni linkovi

Šta je Vučić govorio o Radoičiću?


Milan Radoičić (treći levo) sa predstavnicima Srba sa Kosova na sastanku u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 21. avgust 2022.
Milan Radoičić (treći levo) sa predstavnicima Srba sa Kosova na sastanku u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 21. avgust 2022.

Nije akademik i cvećka, ali je na braniku srpskog naroda na severu Kosova – tako je godinama unazad predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o Milanu Radoičiću.

Milan Radoičić je od 2018. potpredsednik Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Radoičića su vlasti u Prištini označile kao nekog ko je organizovao i učestvovao u napadu na policiju Kosova 24. septembra, kada je ubijen jedan policajac.

Kosovske vlasti objavile su i snimak drona na kojem se, kako kažu, vide naoružani muškarci koji nose maske i vojne uniforme, a među kojima je i Radoičić, u manastiru Banjska, nakon napada na policiju Kosova.

Snimak kojim Kosovo dokazuje da je Radoičić umešan u napad na severu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Radoičića je američko Ministarstvo finansija stavilo na crnu listu decembra 2021. godine zbog sumnje na umešanost u međunarodni kriminal i korupciju.

Zahvalnost na 'čuvanju Srbije na Kosovu'

Predsednik Srbije je i pre šest meseci, kao i ranijih godina, govorio o Radoičiću kao o nekome ko je spreman da se bori za srpski narod.

"Kada govore o tome da sam kriv što sam rekao da znam koliko se oni koji upadaju na sever da ubijaju Srbe plaše Milana Radoičića, nisam slagao ništa", rekao je Vučić u aprilu 2023. na konferenciji za medije.

Nije jasno na koga je Vučić mislio kada je govorio o onima koji upadaju na sever "da ubijaju Srbe".

Vučić je i tada, kao i u više navrata ranije, rekao da Radoičić nije akademik.

"Da li je on akademik, ne nije, da li je uvek bio spreman da se bori za narod – da jeste. Ako znate nešto prijavite organima, nemojte da pričate gluposti po televizijama. Neće biti zaštićenih, ni Radoičić ni neko drugi", poručio je Vučić.

Istog meseca je predsednik Srbije na sastanku sa predstavnicma kosovskih Srba u Raški, na jugozapadu Srbije u blizini granice sa Kosovom, govorio o Milanu.

Nije precizirao o kom Milanu govori, ali se čini da je mislio na Radoičića, koji je prisustvovao sastanku.

"Šta mislite, da je najgori na svetu, da li je zavredeo hiljade naslovnih strana i ovde i u svetu, Milan? Neće biti da je to razlog. Biće da je razlog što ga se plaše i što ga vide iza svakog drveta, i što znaju da će da se bori sa svojim narodom ako, ne daj bože, do toga dođe", naveo je Vučić.

Vučić izjave o Radoičiću, kao jednom od onih koji čuvaju Srbiju na Kosovu, sežu i do 2017. godine.

"Hvala im što čuvaju Srbiju na Kosovu i Metohiji, jer čuvaju je oni i njihova deca. I Rakićeva i Jeftićeva. I svakog od njih. I Radoičićeva i Stojanovićeva. I Kostićeva i ne znam čija još", naveo je Vučić na konferenciji za medije u septembru te godine.

O optužbama za kriminal

Predsednik Srbije je Radoičića branio i u parlamentu.

Tako je bilo i u septembru 2022. kada je odgovorio na navode opozicionog poslanika Radomira Lazovića da su kriminalci promovisani u zaštitnike Srba na Kosovu.

Lazović je precizirao da misli na Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića, biznismena sa severa Kosova.

Vučić je odgovorio da su optužbe o kriminalu na severu Kosova "floskula koju koriste protivnici Srbije iz inostranstva, podstaknuti ovde u zemlji, bez ikakvih dokaza", kako bi "uništili odbranu" srpskog naroda na Kosovu.

O američkim sankcijama

Kada su Sjedinjene Države u decembru 2021. sankcionisale Radoičića, Zvonka Veselinovića i još 11 osoba, Vučić je izjavio da će nadležni organi Srbije ispitati sve ukoliko postoje "neke ozbiljne optužbe".

"Oni su njih optužili pre svega za ilegalnu trgovinu. Na kraju će ih optužiti što ne poštuju granicu između Kosova i Srbije, ali to je već njihova stvar. Ako postoje neke ozbiljne optužbe, naši državni organi će ih i te kako ispitati", poručio je Vučić u decembru 2021.

Radoičić i grupa od 12 osoba je sankcionisana zbog sumnji na međunarodni organizovani kriminal.

Radoičić se nije izjašnjavao o ovim optužbama.

O vezama Radoičića sa ubistvom Ivanovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tvrdio i da Radoičić nije učestvovao u ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića 2018. godine.

"Oni su želeli da proteraju Radoičića kako bi oslabili srpsku odbranu severa Kosova, znali su da je Radoičić jedan od ključnih lica", izjavio je Vučić za RTS u martu 2019, misleći na kosovske vlasti.

Kosovsko tužilaštvo je 2019. raspisalo poternicu za Radoičićem jer je dovođen u vezu sa ubistvom Ivanovića, ali je ona 2021. povučena bez ikakvog obrazloženja.

Nakon toga se Radoičić, koji je tvrdio da nema nikakve veze sa Ivanovićevim ubistvom, vratio na Kosovo pošto je prethodno bio u bekstvu.

Da je uveren da Radoičić nije umešan u Ivanovićevo ubistvo, Vučić je rekao i u novembru 2018. pozivajući se na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

"Milan Radoičić nije naravno ni akademik, ni slikar, ni književnik. On je zato, uz sve druge stvari kojima ne može uvek da se ponosi i kojima niko od nas nije srećan, bio uvek prvi na braniku Severne Mitrovice", rekao je Vučić za RTS.

On je tada izjavio i da je Radoičić prošao poligraf za ubistvo Ivanovića i da je pokazano da nije učestvovao ni u organizaciji, pomaganju ili podstrekavanju.

Kada je Radoičić početkom jula 2022. objavio video iz okoline Leposavića, na severu Kosova, uz poruku "tu sam, vratio sam se, a vi znate šta to znači jer odavde nazad nema", novinari su predsednika Srbije pitali šta bi ta izjava trebalo da znači.

"A gde bi to trebalo da bude Milan Radoičić, koji je inače sa Kosova. Gde je on, to je njegova privatna stvar, sa državom to nema nikakve veze", odgovorio je Vučić.

Šta je Vučić rekao o Radoičiću nakon optužbi kosovskih vlasti?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 27. septembra uveče za RTS da je Milan Radoičić u Srbiji i da će biti saslušan.

"Milan Radoičić se nikada nije skrivao, nije stideo ni svoje uloge… drugo je šta ja mislim o nečemu što se dogodilo, što je bilo svakako za Srbiju ne dobro i Srbiji ništa dobro nije moglo da donese", rekao je Vučić.

Naveo je da će Radoičić odgovoriti pozivu nadležnih organa Republike Srbije.

"On sebe smatra borcem za slobodu, svojih drugova se nikada nije odrekao i nikada se neće odreći, ali postoje stvari i pitanja na koja će morati da odgovori", poručio je Vučić.

Na pitanje "ko komanduje tim ljudima" i "da li poznajete te ljude dole", Vučić je odgovorio: "kako ne znam Milana Radoičića".

Na naredno pitanje "Milan Radoičić komanduje njima", Vučić je uzvratio: "Ja ne kažem da Milan Radoičić komanduje tim ljudima dole, ali pitali ste me da li znam te ljude dole".

Vučić je ove komentare izneo nakon što su kosovske vlasti označile Radoičića kao organizatora i učesnika napada na kosovsku policiju na severu Kosova 24. septembra.

Na zajedničkim sastancima

Kontroverzni potpredsednik Srpske liste bio je na više sastanaka koje su predstavnici kosovskih Srba imali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posle jednog takvog sastanka u Raški u decembru 2022. Vučić se rukovao sa Radoičićem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se rukuje sa potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem posle sastanka sa predstavnicima Srba, 28. decembar 2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se rukuje sa potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem posle sastanka sa predstavnicima Srba, 28. decembar 2022.

Nekoliko meseci ranije, u martu 2022, kada je takav sastanak održan u Beogradu, Radoičić je sedeo pored Vučića.

Radoičić je učestvovao na pomenutim sastancima predstavnika Srba sa Vučićem iako je bio pod sankcijama Sjedinjenih Država.

Tvrdnje da ne poznaje Radoičića

Pre toga je Vučić u više navrata govorio da sa Radoičićem nikada nije razgovarao.

"Sa Milanom nikada nisam razgovarao, osim ako je bio prisutan na sastancima kada sam prenosio poruke ljudima sa Kosova, pa su tu sedeli i ljudi iz Srpske liste", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Nišu u septembru 2021.

Slično je govorio i u februaru 2018. na TV Hepi.

"Nikada sa njim nisam razgovarao, možda je on bio na nekom sastanku gde sam ja bio, nikad telefonom, nikada uživo, da znam da sa njim razgovaram. Možda je bio na nekom sastanku na Kosovu na kom sam ja bio", rekao je Vučić.

Radoičić sa Vučićevim sinom

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić objavio je u maju 2023. na Instagramu da su Milan Radoičić i sin predsednika Srbije Danilo Vučić obišli Srbe iz Kosovskog Pomoravlja u Ćupriji u centralnoj Srbiji.

Simić je naveo da je ta grupa Srba pešice išla u Beograd na miting da "podrže svog predsednika i državu Srbiju".

Miting "Srbija nade" organizovala je 26. maja vladajuća koalicija u Srbiji.

Taj miting je organizovan tri nedelje nakon dva masovna ubistva u kojima je živote izgubilo 19 osoba, uglavnom mladih i dece, a opozicija je na protestima zahtevala odgovornost vlasti.

Šira javnost je čula za Milana Radoičića u oktobru 2017. kada je nakon lokalnih izbora na Kosovu snimljen u društvu tadašnjeg direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marka Đurića i predsednika Srpske liste Gorana Rakića.

Dok su ispijali šampanjac, Đurić je pozvao telefonom predsednika Vučića. Nakon Vučićeve čestitke na izbornom rezultatu, Đurić je započeo skandiranje "Aco, Srbine" zbog čega je snimak postao viralan.

Godinu dana kasnije Milan Radoičić postaje potpredsednik Srpske liste.

*Ovaj tekst je ažuriran 28. septembra 2023. nakon gostovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na RTS-u.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG