Dostupni linkovi

Vučić na sastanku sa danskim ministrom traži povlačenje kosovske policije


Aleksandar Vučić u obraćanju medijima 24. septembra 2023.
Aleksandar Vučić u obraćanju medijima 24. septembra 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je na povlačenje pripadnika kosovske policije sa severa Kosova.

On je na sastanku sa šefom diplomatije Danske Larsom Rasmusenom 28. septembra u Beogradu pozvao predstavnike međunarodne zajednice da preduzmu sve mere u cilju sprečavanja "opasnih i neodgovornih poteza Prištine" i "zaštite srpskog stanovništva", saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Kako se navodi, Vučić je razvoj situacije na Kosovu označio kao "najkomplikovaniji i najopasniji do sada" i dodao da su događaji od 24. septembra "najjasniji pokazatelj namere Prištine da onemogući bilo kakav dogovor sa Beogradom".

Dodao je, piše u saopštenju, da je Srbija "spremna da radi na nastavku dijaloga uz posredstvo Evropske unije".

Policiju Kosova je 24. septembra napala grupa maskiranih i naoružanih lica u blizini sela Banjska, opština Zvečan na severu Kosova. U sukobu je ubijen policajac Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih povređeno.

Nakon toga su u razmeni vatre ubijena trojica napadača srpske nacionalnosti.

Kosovo napad smatra terorističkim i za njega optužuje Srbiju, dok Beograd negira da ima bilo kakve veze s napadom.

Grupu koja je napala policiju Kosova, kako tvrdi zvanična Priština, predvodio je Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, najveće srpske stranke na Kosovu koja ima podršku Beograda.

Priština bazira te tvrdnje na video snimcima snimljenim dronom, koje je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) objavio tvrdeći da se na njima vidi Radoičić.

Tragovi sukoba u Banjskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 27. septembra za Radio televiziju Srbije izjavio da je Radoičić u Srbiji i da će biti saslušan.

Na pitanje da li je autentičan snimak i da li je Radoičić bio u Banjskoj, Vučić je odgovorio da će to utvrditi nadležni organi.

Vučić jer rekao i da "ne zna" šta je bila namera napada oružane grupe na kosovsku policiju.

"Za mene ti ljudi, kao predsednika Srbije, nikada neće biti teroristi. Da li mogu da opravdam ubistvo policajca, nema opravdanja, i zbog toga će i državni organi Srbije preduzimati korake", rekao je Vučić.

Policija Kosova je u okolini Banjske pronašla arsenal oružja različitog kalibra, automobile, uniforme i druge predmete koji su planirani za napad.

Osam lica je uhapšeno nakon 24. septembra.

Napade na kosovsku policiju osudile su SAD i Evropska unija, a upućeni su i pozivi da se počinioci privedu pravdi.

Mnoge članice Evropske unije traže uvođenje mera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima u Banjskoj, naveli su diplomatski izvori Radija Slobodna Evropa (RSE), bez preciziranja o kom broju država se radi.

XS
SM
MD
LG