Dostupni linkovi

Vučić u Njujorku sa predstavnicima afričkih i latinoameričkih zemalja u UN o rezoluciji o Srebrenici


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred Savetom bezbednosti UN, 22. 4. 2024.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred Savetom bezbednosti UN, 22. 4. 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je razgovarao u Njujorku sa predstavnicima država članica Ujedinjenih Nacija (UN) iz Afričke grupe o nacrtu rezolucije o Srebrenici.

Kako je napisao na Instagramu 23. aprila, obavestio ih je da bi usvajanje "ovakvog nacrta rezolucije dovelo bi do destabilizacije regiona, nepoverenja u UN, produbilo jaz među narodima i stvorilo nove tenzije na Zapadnom Balkanu".

"Istakao sam da naša zemlja kontinuirano i dosledno osuđuje zločin u Srebrenici i podsetio sagovornike na to da je 2010. godine u Narodnoj skupštini Srbije usvojena deklaracija kojom se zločin osuđuje", napisao je Vučić na Instagramu 23. aprila.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, zvanični Beograd negira da je u Bosni i Hercegovini u julu 1995. godine počinjen genocid, a ubistvo više od 8.300 bošnjačkih civila naziva "strašnim zločinom" ili "masakrom".

Početkom maja trebalo bi da se održi sednica Generalne skupštine UN na kojoj će se države članice izjašnjavati o Rezoluciji o Srebrenici.

Inicijatori rezolucije o Srebrenici su Nemačka i Ruanda, a rezolucijom bi se 11. jul proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.

U dokumentu rezolucije, u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) ranije imao uvid, traži se, između ostalog, da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici, kao i radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Sastanak i sa predstavnicima latinoameričkih zemalja

Predsednik Srbije sastao se i sa predstavnicima država članica UN iz Latinoameričke i karipske grupe.

Kako je napisao na Instagramu, informisao ih je o "svim činjenicama i dalekosežnim posledicama donošenja rezolucije o Srebrenici".

"Umesto novih podela i nestabilnosti, svima nam je potreban konstruktivan dijalog, međusobno poštovanje, poverenje i razumevanje kako bi radili zajedno na stabilnosti, ekonomskom razvoju i boljem životu svih naših naroda", napisao je Vučić 23. aprila.

Ranije je najavljen niz konsultacija i sastanaka predsednika Srbije sa predstavnicima članica Ujedinjenih nacija, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o Srebrenici.

Vučić je najavio susrete sa više od 120 stalnih predstavnika različitih zemalja u UN i saopštio da je u Misiji Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku formiran štab koji se bavi pitanjima u vezi sa glasanjem o usvajanju rezolucije.

Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid. ICJ je, odlučujući po tužbi BiH, presudio da Srbija nije odgovorna za genocid, niti da je bila saučesnik, ali je naveo da Srbija nije učinila ništa da ga spreči.

XS
SM
MD
LG