Dostupni linkovi

Vučić rekao da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će se rukovoditi interesima Srbije ako bude usvojena Rezolucija Evropskog parlamenta.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će se rukovoditi interesima Srbije ako bude usvojena Rezolucija Evropskog parlamenta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da uprkos pritiscima Srbija neće ugroziti svoje nacionalne interese pridruživanjem zapadnim sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

On je je u intervjuu za Fajnenšel tajms (FT) 21. aprila rekao da Beograd neće "izabrati stranu" uprkos pozivima Evropske unije (EU) da zemlje kandidati za članstvo usklade svoju spoljnu politiku sa Briselom, uključujući sankcije Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu.

„Priča se o biranju strana. Ne, mi imamo sopstvenu stranu, interese Srbije. Devetnaest NATO zemalja nas je bombardovalo (1999.) i uvelo nam sankcije“, rekao je Vučić.

Akcija NATO snaga počela je nakon neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999. godine.

Preduzeta je sa ciljem sprečavanja egzodusa albanskog stanovništva na Kosovu izloženog teroru srpskih vojnih i policijskih snaga, za šta je kasnije pred sudom u Hagu suđeno većini pripadnika tadašnjeg državnog vrha uključujući i Slobodanu Miloševiću kao predsedniku države.

Vučić je dodao u izjavi za FT da Srbija nije uvela sankcije nikome jer državni vrh ne veruje da bi one promenile bilo šta.

"Možete pritiskati i primoravati Srbiju, ali ovo je naše iskreno mišljenje", rekao je.

Predsednik Srbije je 21. aprila na konferenciji za novinare priznao i da Srbiji stvara mnogo problema i da plaća "veoma visoku cenu plaća" što je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela nijednu restriktivnu meru protiv Rusije.

Vučić se osvrnuo na nacrt Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) u kom se novoizabrane vlasti u Srbiji pozivaju da uvedu sankcije Rusiji, i poručio kako će se ako ona bude usvojena rukovoditi interesima Srbije.

"Mi njih veoma poštujemo, strašno su nam važni, ali ne ljutite se, mnogo su nam važniji građani Srbije i parlament Srbije", rekao je on.

U nacrtu Rezolucije u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imala uvid pozivaju se novoizabrane vlasti u Srbiji "da pokažu stvarnu posvećenost vrednostima EU i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u spoljnoj politici i bezbednosti politika, uključujući sankcije Rusiji".

U tekstu nacrta se navodi da su evropski zastupnici "duboko zabrinuti" zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine, stoga se pozivaju srpske vlasti i Evropska komisija da podrže infrastruktura za borbu protiv dezinformacija i drugih hibridnih pretnji.

Zvaničnici u Srbiji, uprkos pozivima sa Zapada, i dalje odbijaju da uvedu sankcije Rusiji. Srbija je tri puta glasala protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama (UN), ali je izričita u tome da podržava samo odluke koje se ne odnose na sankcije.

Vučić kaže da je važno sačuvati mir

Vučić je tokom konferencije za novinare izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, pretnji koje dolaze iz Prištine, najave nasilnih akcija na severu Kosova i izostanka volje da se sprovede ono što je dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma.

"Moja molba i Evropskoj uniji i Albancima je da povedu računa o onima koji svaki dan pričaju o ugroženosti a jedini cilj im je napad na Srbe i dodatni pritisak na njih. Kao i dalje akcije na severu (Kosova)", rekao je Vučić.

Dodao je kako je za stabilnost i za Srbe i Albance važno da "ništa ne čine".

"Važno je da sačuvamo mir", rekao je Vučić i dodao da je tu poruku preneo i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku.

Specijalni predstavnik Evropske unije(EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je 20. aprila na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednjih deset godina.

Sastanak Vučića i Lajčaka organizovan je u trenutku koji je ključan za dogovor Srbije i Kosova o registarskim tablicama.

Privremeni dogovor o registarskim tablicama, prema kojem se belim nalepnicama prelepljuju državni simboli Kosova i Srbije, postignut je krajem septembra prošle godine u cilju deeskalacije situacije na severu Kosova.

Tada su formirane i radne grupe koje treba najkasnije do 21. aprila da predstave trajno rešenje za registarske tablice, "zasnovano na standardima i praksi EU".

XS
SM
MD
LG