Dostupni linkovi

Vrućina ispraznila podgoričke ulice


Montenegro - Summer, heat, Podgorica, 7Aug2012.
Montenegro - Summer, heat, Podgorica, 7Aug2012.
Sve su prilike da će ovih dana stanovnici Crne Gore na svojoj koži dobro osjetiti šta zaista znači tropska vrelina.

Naime, tropski talas koji Crnoj Gori u utorak i narednih dana donosi temperature preko 40 stepeni primorao je građane Podgorice da promijene navike i da veći dio posla i obaveza završe prije nego "zvijezda upekne da se ne može disat".

Pjesma zrikavaca u vrijeme sparnih ljetnjih mjeseci većini Podgoričana nije najomiljeniji zvuk. Tako je i ovog avgustovskog dana kada je temperatura i zvanično dostigla 42 stepena i kada na gradskim ulicama gotovo da nema žive duše.

No, voda je ovih dana najtraženiji artikal u glavnom gradu Crne Gore. Asocira i na more i hladne planinske rijeke što će ostati samo želja za sve one Podgoričane koji su zbog posla ili drugih obaveza prinuđeni da danas ostanu u glavnom gradu.

Kako Podgoričani žive na ekstremnim temperaturama?

"Ko je stalno ovđe, dobro ih podnosi. Ko je navikao, dobro ih podnosi. Ali ko ode na planinu pa se tamo rashladi i onda dođe ovamo tome je katastrofa," kaže jedna Podgoričanka koja je kupovala potrepštine u dućanu.

(FOTOGALERIJA: Vrućina u Podgorici, foto: Savo Prelević)


A kako uskladiti i završiti sve obaveze na plus 42? Ova Podgoričanka kroz svoj primjer zapravo daje odgovor koji važi manje više za sve njene sugrađane:

"Funkcionišem po gradu najkasnije do 10.30h. Do tada obavim trgovinu, odem do pijace, a onda tek poslije 18 ili 19 sati izlazim vani i obavljam ostatak posla. U ono vrijeme kada je najveća vrućina izlaze samo oni koji do prodavnice u blizini odu autom i tako."

Da je vrućina gotovo nesnosna najsnažnije se osjeti u centru Podgorice, na trgu gdje je, kako nam je kazao meterolog Dušan Pavićević, jednostavno nemoguće izmjeriti temperaturu vazduha

"Na glavnom gradskom trgu je jako teško izmjeriti temperaturu vazduha jer tamo imamo asfalt koji zrači i zato se svuda u svijetu po određenoj proceduri i na posebnim mjestima mjeri temperatura da bi bila uporediva."

Ipak, dok se neki sugrađani u vrijeme najjače žege od 10 do 17 sati uzdržavaju od bilo kakvog posla i izlaska vani, pojedini sugrađani prinuđeni su da rade na otvorenom, sa ili bez pauze:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00
Direktan link



U bolnicama i ambulantama u Podgorici manje je pacijenata takođe zbog vrućine.

"Primijetili smo da u vremenu od 10 ili 11 sati ujutro do pet sati popodne je iznimno mali broj pacijenata u našim bolnicama. Svi oni koji treba da dođu za terapiju to iskoriste tokom radnog vremena Doma zdravlja, od 7 do 9 sati ujutro i gledaju da ovdje dođu što kasnije, od 18 do 21 sat, do koliko naša služba radi," kaže direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić.

Vrućina i esktremne temperature ne ugrožavaju samo ljude već i biljke i životinje. Ove prve su posebno osjetljive na takve uslove, kaže poljoprivrednik Ratko Vujošević uz sarkastičnu opasku kako biljke za razliku od ljudi ne mogu da se sklone u hladovinu:

"Imamo strahovit problem. Biljke ne samo u plasteniku nego i one na otvorenom plodonose ili se razvijaju kako treba samo do 36 stepeni. Preko toga one vegetiraju. One ćute i čekaju da se temperatura smanji. Znači da će biti smanjen prinos a kada je smanjen prinos nama je smanjena zarada. Što se tiče temperature u plastenicima ona je užasna. Dostiže i 60 stepeni."

Za kraj priče o podgoričkoj vrelini ovih dana ostavili smo izjavu jednog starijeg sugrađanina, koji doduše nije rođenjem Podgoričanin ali kome ekstremne temperature ne predstavljaju problem.

"Ja nijesam Podgoričanin ali sam došao poodavno, još 1962. godine. Na plus 42 stepena ja se ne osjećam nelagodno. Ipak, da je malo vruće priznajem – jeste."
XS
SM
MD
LG