Dostupni linkovi

30. juni: Irak, BiH, Srbija, ...


Ilustrativna fotografija, Beograd, 17. septembar 2009.
Ilustrativna fotografija, Beograd, 17. septembar 2009.

30. juni (lipanj) je stotinu osamdeset drugi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 184 dana.

1930. – Anglo-iračkim sporazumom Velika Britanija priznaje neovisnost Iraka, koji je na konferenciji u San Remu 1920. proglašen za britansko mandatno područje.

1934.Adolf Hitler naređuje likvidaciju na stotine suradnika, pod optužbom da su pripremali zavjeru. Događaj je poznat po imenom ¨Noć dugih noževa¨.

1971. – Za vrijeme slijetanja ruskog svemirskog broda Sojuz II, koji je proveo u orbiti oko Zemlje rekordnih 570 sati i 22 minuta, dolazi do eksplozije u kojoj su poginula tri sovjetska astronauta.

1974. – Poznati ruski baletan Mihail Barišnjikov napušta ansambl Boljšoj teatra za vrijeme turneje u Kanadi, te ostaje živjeti na Zapadu.

1996. – Međunarodna zajednica izvršila je jak pritisak na Srbiju kako bi prisilila Radovana Karadžića da napusti sve političke pozicije. Predsjednička ovlašćenja Karadžić prenosi na potpredsjednicu RS Biljanu Plavšić.

1997. – Nakon skoro stotinu godina Kina preuzima i oficijelno upravljanje nad Hong Kongom, koji je prije toga bio britanska kolonija, a za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je okupiran od strane Japana.

2001. – Neredi u centru Beograda spriječili su održavanje prve ¨Gey pride¨ u Srbiji.


XS
SM
MD
LG