Dostupni linkovi

18. oktobar: Aljaska, BBC, Honecker, ...


Erich Honecker, bivši lider Istočne Njemačke
Erich Honecker, bivši lider Istočne Njemačke

18. oktobar (listopad) je dvije stotine devedeset drugi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 74 dana.

1867. – Na Aljasci se spušta zastava Carske Rusije i podiže se zastava SAD-a, čime je zvanično obilježen prelazak Aljaske u vlasništvo SAD-a. Bila je to dobra investicija, naime SAD su kupile milijun i pol četvornih kilometara potpune divljine po cijeni od 4 centa po jedinici. No kasnije se otkrilo da je Aljaska bogata naftom, zemnim plinom i rudom.

1922. – Osnovan je BBC (British Broadcasting Company) prva javna nacionalna televizija u Velikoj Britaniji. Svoju glavnu misiju definiraju motom: ¨Informirati, obrazovati i zabavljati gledatelje¨.

1931. – Umro je američki izumitelj Thomas Alva Edison (1847.- 1931.). Nedaleko od New Yorka osniva laboratoriju u kojoj je radio i Nikola Tesla. Među najpoznatije Edisonove izume ubrajaju se mikrofon s ugljenim zrncima, fonograf, megafon, telegrafski aprat, sijalica sa niti od ugljena, ...

1989. – Pod pritiskom javnosti i masovnih demonstracija lider Istočne Njemačke, Erich Honecker podnosi ostavku.

1989. – Mađarski Parlament donosi odluku kojom se brišu svi staljinistički elementi u Ustavu države, zamjenjuju ih zapadni stil višepartijske demokracije.

1991. – Ukrajina, Gruzija, Moldavija i Azerbejdžan odbijaju da potpišu ugovor o ekonomskoj uniji sa konstitutivnim sovjetskim republikama.

1991. – Vrhovni sud Azerbejdžana usvojio je rezoluciju o samostalnosti, čime su proglasili svoju neovisnost od SSSR-a.

XS
SM
MD
LG