Dostupni linkovi

Izabrana Vlada Vojvodine, na čelu po prvi put žena


Maja Gojković dok je bila ministarka kulture Srbije, septembar 2021.
Maja Gojković dok je bila ministarka kulture Srbije, septembar 2021.

Poslanici Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine izglasali su u sredu novi saziv Pokrajinske vlade.

Na njenom čelu je Maja Gojković iz Srpske napredne stranke, koja je prva žena imenovana za predsednicu Pokrajinske vlade do sada.

Za novu Pokrajinsku vladu glasala su 73 poslanika vladajuće većine od ukupno 120 koliko ih ima u Skupštini AP Vojvodine.

Gojković je nakon glasanja izjavila da će njena vlada "nastaviti da jača fokus" na saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu, zaštitu životne sredine, obrazovanje, kulturu, socijalnu zaštitu i unapređenje položaja osetljivih društvenih grupa.

"Time će AP Vojvodina nastaviti da bude motor sveukupnog razvoja u sadejstvu s Vladom Srbije i svim drugim nivoima vlasti u našoj zemlji", dodala je ona.

Pokrajinska vlada ima 14 članova kao i prethodna, među kojima je gotovo polovina iz prethodnog saziva kada je na njenom čelu bio Igor Mirović iz Srpske napredne stranke.

Pokrajinska vlada ima troje potpredsednika: Sandru Božić, Vladimira Galića i Milana Popova, s tim što Božić nema dodatni resor.

Izborom Maje Gojković za pokrajinsku premijerku SNS je osmu godinu zaredom nastavio da vodi Vladu AP Vojvodine od 2016. godine kada je preuzeo vlast od Demokratske stranke.

Gojković je bila na mestu ministarke kulture u prethodne dve Vlade Srbije koje je oba puta vodila Ana Brnabić. Prethodno je od 2014. do 2020. bila na čelu Narodne skupštine Srbije u dva saziva.

Maja Gojković je u politiku ušla početkom 1990-ih. Bila je članica ultranacionalističke Srpske radikalne stranke od njenog osnivanja do 2008. godine. Iste godine formirala je Narodnu partiju koja nije postigla značajniji politički rezultat. Od 2012. je ušla u Srpsku naprednu stranku.

XS
SM
MD
LG