Dostupni linkovi

Vlada Kosova poziva Srpsku listu da ne 'vrši pritisak' na građane oko glasanja za smenu gradonačelnika


Zgrada Vlade Kosova u Prištini, 23. septembar 2022.
Zgrada Vlade Kosova u Prištini, 23. septembar 2022.

Vlada Kosova je pozvala Srpsku listu da ne širi dezinformacije i da ne vrši pritisak na pripadnike srpske zajednice u opštinama na severu Kosova "koji žele da budu deo demokratskog procesa 21. aprila".

Centralna izborna komisija Kosova je na osnovu Administrativnog uputstva Vlade Kosova za 21. april zakazala glasanje za smenu albanskih gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom: Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Ovom glasanju je prethodilo prikupljanje potpisa u okviru peticije za smenu gradonačelnika u tim opštinama, koji su na vlast došli maja 2023. jer su Srbi bojkotovali izbore. Peticiju je podržala i Srpska lista ali je 7. aprila iznenada saopštila da neće učestvovati u smeni albanskih gradonačelnika "jer je premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) učinio sve da taj proces ne uspe".

Iz Vlade Kosova u odgovoru za Radio Slobodna Evropa navode da Srpska lista "obmanjuje" javnost jer glasanje za smenu gradonačelnika nije raspisao premijer Kurti.

"To je rezultat zahteva i potpisa prikupljenih od strane građana Republike Kosovo, stanovnika ove četiri opštine. Administrativno uputstvo koje predviđa mogućnost smene predsednika opština poštuje političku volju građana", naveli su iz Vlade Kosova.

Pozvali su građane u opštinama na severu da iskoriste priliku i svoje pravo da glasaju za ili protiv smene gradonačelnika.

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek je rekao da prema zvaničnim podacima na severu Kosova ima oko 46.000 birača sa pravom glasa, ali da je situacija na terenu drugačija jer se u poslednjih par meseci oko 15 odsto Srba odselilo.

On je na taj način aludirao da glasanje 21. aprila ne može biti uspešno jer je potrebno da za smenu gradonačelnika glasa 50 odsto plus jedan od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Dodao je da birački spiskovi "ne odslikavaju realno stanje na terenu" i da je uvećan broj Albanaca na biračkim spiskovima, ali nije izneo dokaze za tako nešto.

Iz Vlade Kosova nisu komentarisali ove navode Srpske liste, već su naveli da se u "ovakvoj situaciji danas nalazimo upravo zbog napuštanja i bojkota koji je inicirala i podsticala Srpska lista, uz kalkulacije zvaničnog Beograda".

"Svojim delovanjem dokazuju da u fokusu nemaju interese građana. Od metoda Srpske liste i zvaničnog Beograda koristi nisu imali građani, već naprotiv", naveli su iz Vlade za RSE.

Prema Administrativnom uputstvu Vlade Kosova, ako glasanje za smenu gradonačelnika bude uspešno, predsednica Kosova Vjosa Osmani ima zakonski rok između 30 i 45 dana da raspiše vanredne izbore.

A ako glasanje bude neuspešno, naredna inicijativa može da se pokrene ponovo nakon 12 meseci.

XS
SM
MD
LG