Dostupni linkovi

Vještak obrane različito od tužiteljstva o Markalama


Snimka tržnice nakon masakra
Snimka tržnice nakon masakra

Četvrti dan iskaza na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću vještak obrane za balistiku Zorica Subotić najviše se bavila osporavanjem odgovornosti srpskih snaga za prvi veći minobacački napad na sarajevsku tržnicu Markale 5.veljače 1994.godine, kada je poginulo 66 i ranjeno preko 140 osoba.

Subotić je ustvrdila da je istraga sarajevskih istražitelja bila neprofesionalna i da su nalazi krivo ukazali da je minobacačka granata od 120 milimetara ispaljena iz minobacača s položaja VRS-a, tvrdeći da je smrtonosna eksplozija na Markalama – podmetnuta, odnosno da je bila statička.

Pri tom je kao svjedokinja obrane najviše kritizirala nalaze Berka Zečevića, profesora balistike i predstojnika Katedre za obrambene tehnologije Strojarskog fakulteta u Sarajevu. Zečević je dao iskaz na suđenju ratnom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću - o više istraga, među ostalim i Markala 1994.godine, opisujući analize kojima je utvrdio - da je granata bila ispaljena te da je putovala minimalnom brzinom od 200 metara u sekundi, na temelju čega je i izračunao udaljenost ispaljenja većeg od 5 kilimetara od mjesta eksplozije (s položaja VRS-a).

Obrana je neposredno prije Subotić izvela i kanadskog časnika koji je istraživao udar i koji je također ustvrdio da se radilo o ispaljenoj granati, a ne stacionarnoj eksploziji (iako je ostavio mogućnost da je ispaljena i s položaja Armije BiH).

Dio granate zabijen u asfalt na tržnici Markale
Dio granate zabijen u asfalt na tržnici Markale

No Subotić je ustvrdila da je njezina analiza pokazala kako je riječ o statičkoj i podmetnutoj eksploziji.

Nema ni jedan kružni trag na ovom cilindričnom modelu. Ovo više izgleda kao zarezi od turpije. Zaključili smo nakon rekonstrukcije, izgleda tezgi na tržnici, slika s mjesta udara – da se radi o statičkoj eksploziji mine, koja nije aktivirana u doletu“, navela je pred sucima.

Svjedokinja: Mina zakopana u zemlju

Subotić je navela kako je u mjestu udara prethodno zakopan stabilizator u koju je potom spuštena mina, nakon čega je u kobnom trenutku daljinski aktivirana.

„Moguće je da je to urađeno daljinskim putem, bilo kako. Mi to na poligonu radimo vrlo često kad su nam potrebna neka ispitivanja. Mina nije mogla doletjeti na mjesto eksplozije jer nema na stabilizatoru uzdužnih tragova prodiranja. Tako da je to naše mišljenje do kojeg smo došli“, izjavila je svjedokinja.

Potvrdila je pak na dodatno pitanje suca – kako nije pronašla nikakve elemente koji bi na to upućivali (poput informacija u izvještajima ili dijelova naprave) – osim tragova prodiranja na cilindričnom dijelu za koje misli da su lažirani.

Subotić je argumentirala svoj zaključak o podmetnutoj eksploziji i svojim čuđenjem da se na Markalama dogodio tako veliki masakr 1994.godine, kao i godinu dana kasnije.

Gotovo je nemoguće da se takva vjerovatnoća ponovi. To je prvo što smo uočili. Toliki broj ubijenih i povređenih od samo 1 mine od 120mm? Kao da je pala baš na mjesto gdje je bilo najviše ljudi“, pojasnila je dodatno svoje neslaganje s nalazima istraga uvrštenih kao dokaz protiv generala Mladića, a čija se obrana brani tezom – da su sarajevske vlasti same ubijale vlastite građane kako bi ocrnile srpsku stranu.

U nastavku višednevnog iskaza balistički vještak obrane Subotić baviti će se osporavanjem nalaza istrage granatiranja Markala 1995.godine, koja je prema njezinom mišljenju još nestručnije obavljena.

VIDEO: Dio glavnog ispitivanja Subotić

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG