Dostupni linkovi

Sve vakcine u Kantonu Sarajevo utrošene prema planu imunizacije


Vakcinacija starijih u sarajevskoj dvorani Zetra, april 2021.
Vakcinacija starijih u sarajevskoj dvorani Zetra, april 2021.

Svaka doza vakcina u ukupnom broju od 12.800, dodijeljena Kantonu Sarajevo (KS), tačno se zna gdje je raspoređena i iskorištena, saopćeno je iz Vlade KS-a, povodom interesa dijela javnosti vezano za objavu o obustavi vakcinacije u Zetri, te sumnje o nestanku dijela vakcina.

Iz Vlade KS-a, jednog od deset kantona u Federaciji BiH, pojašnjavaju kako je Planom imunizacije Zavoda za javno zdravstvo KS-a, 10.960 doza utrošeno na Zetri, vrste Astra Zeneca i dio Sinovac.

"Razlika od 1.840 doza je raspoređena prema osoblju i štićenicima staračkih domova, mobilnim timovima svih domova zdravlja KS za cijepljenje naših sugrađana koji su iz medicinskih razloga vezani za kuću, te medicinskom osoblju koje je naknadno iskazalo interes za vakcinaciju", precizira se u saopćenju.

S tim u vezi, Vlada Kantona Sarajevo se nada skorom nastavku vakcinacije, navode.

U utorak, 27. aprila, završena je prva faza masovne imunizacije stanovništva protiv COVID-a 19, sa 12.800 doza AstraZeneca vakcine, koliko ih je stiglo u prvom kontingentu.

Za vakcinaciju u Sarajevu moguće se prijaviti online na ovom linku.

Timovi za vakcinaciju će biti spremni za drugu fazu, s dolaskom novih vakcina, što se očekuje u maju, kada bi BiH trebala dobiti nove doze iz COVAX mehanizma.

U istom mjesecu se očekuje i raspodjela vakcina iz Europske unije za Zapadni Balkan, gdje bi najveći broj trebala dobiti BiH.

XS
SM
MD
LG