Dostupni linkovi

Krajem aprila nove količine vakcina iz COVAX-a za BiH


Vakcinacija medicinskih radnika u Općoj bolnici u Sarajevu, mart, 2021.
Vakcinacija medicinskih radnika u Općoj bolnici u Sarajevu, mart, 2021.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) obaviješteno je danas da će u posljednjoj sedmici aprila ili početkom maja BiH biti isporučene nove količine AstraZeneca vakcina, putem COVAX mehanizma.

Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.

Ministarstvu je iz Ureda UNICEF-a u BiH potvrđeno da 81.600 doza vakcina treba biti isporučeno kroz dvije isporuke.

Prva isporuka se očekuje u posljednjoj sedmici aprila ili početkom maja, dok je druga isporuka predviđena unutar pet sedmica nakon navedene isporuke.

O broju doza po isporukama, Ministarstvo će biti naknadno informirano, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministarstvo civilnih poslova je u petak, 16. aprila, UNICEF-u kao bh. posredniku za nabavu vakcina dalo ovlaštenje da u ime Ministarstva uputi zahtjev za plaćanje Gaviju za prijenos raspoloživih sredstava u iznosu od 1.272.063,20 američkih dolara (trošak vakcina i rastvarača) iznad naznačene vrijednosti kako bi se udovoljilo zahtjevu za predujam.

Navedene isporuke dio su ranije dodijeljene količine od 108.000 doza za period februar - maj 2021. godine, a u okviru koje je krajem marta u BiH već dopremljeno 26.400 doza vakcina AstraZeneca i 23.400 doza Pfizer/BioNTech vakcina.

Republika Srpska kupila je ranije 42.000 doza Sputnjik V vakcina.

Srbija je Federaciji BiH donirala 10.000 doza AstraZeneca vakcina. I Turska je BiH donirala 30.000 doza Sinovac kineskog cjepiva protiv korona virusa.

Republici Srpskoj je iz Srbije, 15. aprila, donirano još 20.000 vakcina AstraZeneca.

Deset hiljada AstraZeneca vakcina protiv korona virusa Vlada Srbije donirala je i Kantonu Sarajevo (KS), jednom od deset kantona u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Vakcine protiv korona virusa za BiH u vidu donacije obećane su još iz Malezije, Slovenije i Kine.

Pet stvari koje trebate znati o vakcinaciji u Bosni i Hercegovini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

XS
SM
MD
LG