Dostupni linkovi

Šta je izazvalo oluju u Dubaiju?


Snažna oluja praćena velikim padavima pogodila je Dubai 16. aprila 2024.
Snažna oluja praćena velikim padavima pogodila je Dubai 16. aprila 2024.

Oluja je ove nedelje pogodila Ujedinjene Arapske Emirate i Oman donevši rekordne padavine koje su poplavile autoputeve i kuće, blokirale saobraćaj i zatvorile ljude u njihovim domovima.

Najmanje 20 ljudi je, prema izveštajima, poginulo u poplavama u Omanu, dok je još jedna osoba nastradala u UAE gde zbog poplava danima nisu radile vladine službe i škole.

Oluja je prvobitno pogodila Oman u nedelju, pre nego što je u utorak došla do UAE, izazvavši nestanak struje i ogromne smetnje u avio-saobraćaju pošti su piste pretvorene u reke.

U mestu Al Ain na granici UAE i Omana zabeleženo je rekordnih 254 milimetra padavina. To je najveća količina padavina u periodu od 24 sata od kada su počeli da se mere 1949. godine.

Da li je zasejavanje oblaka izazvalo oluju?

Padavine su retke u UAE i drugde na Arapskom poluostrvu, koje je poznato po suvoj pustinjskoj klimi. Letnje temperature vazduha mogu porasti i iznad 50 stepeni Celzijusa.

Međutim, UAE, kao i Oman, nema drenažne sisteme koji bi odvodili vodu tokom jakih kiša, pa potopljeni putevi tamo nisu neuobičajeni tokom padavina.

Posle padavina u utorak postavljena su pitanja da li je zasejavanje oblaka, proces koji UAE često koriste, moglo da izazove jake kiše.

Zasejavanje oblaka je proces u kome se hemikalije ubacuju u oblake kako bi se povećala količina padavina u okruženju gde nema dovoljno vode.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji se nalaze u jednom od najtoplijih i najsušnijih regiona na Zemlji, među su vodećim zemljama koje sprovode procese zasejavanja oblaka i povećavanja količine padavina.

Međutim, meteorološka agencija UAE navela je za Rojters da nije bilo takvih operacija pre oluje.

A klimatske promene?

Ogromne padavine su verovatno bile posledica normalnog vremenskog sistema koji je pogoršan klimatskim promenama, kažu stručnjaci.

Sistem niskog pritiska u gornjim slojevima atmosfere, zajedno s niskim pritiskom na površini, delovao je kao "stisak" na vazduh, rekla je Esra Alnakbi, prognostičarka u Nacionalnom centru za meteorologiju vlade UAE.

Taj stisak, pojačan kontrastom između toplijih temperatura na nivou zemlje i nižih temperatura iznad, stvorio je uslove za snažnu grmljavinu, rekla je ona.

"Nenormalni fenomen" nije neočekivan u aprilu, pošto se s promenom sezone i pritisak brzo menja, rekla je ona, dodajući da su klimatske promene takođe verovatno doprinele oluji.

Neviđene poplave na Arapskom poluostrvu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Klimatolozi kažu da porast globalne temperature, uzrokovane klimatskim promenama izazvanih aktivnostima ljudi, dovode do ekstremnijih vremenskih događaja širom sveta, uključujući intenzivne padavine.

"Padavine iz oluja s grmljavinom, poput onih koje su viđene u UAE poslednjih dana, beleže posebno snažan porast sa zagrevanjem. To je zato što konvekcija, koja predstavlja snažno uzlazno strujanje u olujama, jača u toplijem delu sveta", rekao je Dim Koumou (Coumou), profesor klimatskih ekstrema na Vrije univerzitetu u Amsterdamu.

Oblaci se ne mogu napraviti ni iz čega

Friderike Oto (Otto), predavačica klimatskih nauka na Imperijal koledžu u Londonu, rekla je da padavine širom mnogo veće sveta postaju s klimatskim zagrevanjem jer toplija atmosfera može da zadrži više vlage. Pogrešno je govoriti o zasejavanju oblaka kao uzroku obilnih padavina, rekla je ona.

"Zasejavanje oblaka ne može da stvori oblake ni iz čega. Ono podstiče vodu koja je već na nebu da se brže kondenzuje i ispušta vodu na određenim mestima. Dakle, prvo vam je potrebna vlaga. Bez nje ne bi bilo oblaka", rekla je ona.

Globalno zagrevanje je rezultiralo "izuzetno" toplom vodom u morima oko Dubaija, gde je takođe iznad veoma topao vazduh, rekao je Mark Hauden (Howden), direktor Instituta za klimu, energiju i katastrofe Australijskog nacionalnog univerziteta.

"To povećava i potencijalne stope isparavanja i kapacitet atmosfere da zadrži tu vodu, omogućavajući veće količine padavina kao što one koje smo upravo videli u Dubaiju", rekao je on.

Gabi Hegerl, klimatološkinja s Univerziteta u Edinburgu, rekla je da će se ekstremne padavine, kao u UAE i Omanu, verovatno pogoršati na mnogim mestima zbog efekata klimatskih promena.

Kada su uslovi savršeni za zaista jaku kišu, ima više vlage u vazduhu, pa pada jača kiša. Ta dodatna vlaga je posledica toplijeg vazduha, što je posledica klimatskih promena izazvanih ljudima, rekla je ona.

XS
SM
MD
LG