Dostupni linkovi

Užički akcijaši i posle pedest godina zajedno


Akcijaši iz Užica, Požege, Arilja, Čajetine i ovog proleća organizovali su susret u Užicu, da nastave druženje započeto pre 50, ili više godina.

Među njima su starije i mlađe generacije brigadira iz više radnih akcija širom bivše Jugoslavije. I još jedno podsećanje kako su to bila vremena prijateljstva, poleta, solidarnosti, želje da se obnovi i izgradi, vreme neshvatljivo današnjim generacijama.

Sonja Tošanić bila je na više radnih akcija: "Otok mladosti“, "Katlanovo“ i "Palić“, sa svojom brigadom "Slobodan Penezić Krcun“. Bila je jedina devojka komandant na radnoj akciji "Kadinjača“:

Sonja Tošanić, foto: Novka Ilić
Sonja Tošanić, foto: Novka Ilić

"Najveći do tada strah koji sam osetila, a ujedno i ponos, jeste bio kada sam predložena od strane 11 brigada da dižem zastavu. Celu noć nisam spavala, strahujući da li ću ja sve to moći da uradim kako treba. Jedina sam imala suknju, kao ženski komandant, sašili su mi uniformu sa suknjom. Poštovali su me, bilo je nekih pesmica o ženi komandantu, ali sve je to bilo lepo, divno iskustvo, najlepše uspommene", seća se Sonja Tošanić.

Slobodan Radović bio je 1964. na radnoj akciji sa užičkom školskom brigadom "Dimitrije Tucović“:

"Mlade generacije danas teško mogu da shvate to vreme zanosa, vreme kada nije bilo kafića, kada nije bilo današnjeg gubljenja vremena. Mi smo proveli mesec dana u korisnom radu. Drugarstvo, to je najprijatnija uspomena tog perioda“, kaže Radović.

Zastavice sa ORA, foto: Novka Ilić
Zastavice sa ORA, foto: Novka Ilić

Učešće na radnim akcijama je sećanje za sva vremena, kaže Dragan Kostić, koji je bio pet puta na saveznim radnim akcijama:

"Šta da kažem danas posle gotovo 60 godina od omladinskih radnih akcija: uspomene, drugarstvo, ljubav, kilometri puteva, železnice, gradnja hidrocentrala, fabrika, milioni zasađenih borova, to je nešto što ostaje u istoriji. Pisali smo istoriju, bilo je to nešto za sva vremena, sve moje najleše uspomene vezane su za taj period", priča Kostić.

Omladinske radne akcije bila su i mesta prvih ljubavi, seća se Vladeta Smiljanić:

"Zaljubiš se, pa mesec dana traje ljubav, ona ode u Hrvatsku ili Sloveniju, a ti se vratiš u Srbiju, pa patiš. Kasnije jedno drugo posećujete. Sve je to bilo tada lako i lepo dok smo bili u bivšoj Jugoslaviji“, navodi Smiljanić.

A Milosav Savić oženio se posle završetka jedne radne akcije:

"Ja sam se oženio, kada sam upoznao suprugu na radnoj akciji, bila je to ORA 'Kadinjača'. Ljubav traje još, imamo dvoje zlatne dece“, priča Savić.

Užički akcijaši dogovorili su su da nastave druženje, da se i sledećeg aprila susretnu, kao i ove godine, uz pozdrav: "Drugovi brigadiri triput ura, ura, ura......“

XS
SM
MD
LG