Dostupni linkovi

Usvojen plan o podizanju limita zaduženja SAD


Pogled na Kapitol u Vašingtonu, 01. avgust 2011.
Pogled na Kapitol u Vašingtonu, 01. avgust 2011.
Zastupnički dom američkog Kongresa u ponedjeljak uveče po lokalnom vremenu izglasao je plan za podizanje limita za zaduživanje sa 269 glasova za i 161 glasova protiv.

Američki dug trenutno iznosi 14,3 biliona dolara, a novim će se dogovorom limit za zaduživanje podići za 2,1 do 2,4 biliona.

Nedeljama dugo prepucavanje demokrata, republikanaca i nestranačkog političkog pokreta Tea Party koji okuplja radikalniju stranu američke politike napokon se privode kraju.

U utorak još sledi glasanje u Senatu, ali pretpostavlja se da će ono proći glatko jer tamo većinu imaju vladajući demokrati koji su i predložili plan.

Glasanje se dogodilo tek nekoliko sati pre ponoći i 2. avgusta, datuma koji je bio proglašen kao posljednji rok za izglasavanje limita za zaduživanje.

Da se dogovor nije postigao, vlada SAD-a bi jednostavno ostala bez gotovine za podmirivanje tekućih računa i približila se bankrotu prvi put u istoriji, što bi uzrokovalo finansijsku katastrofu globalnih razmera.

Dobar deo demokrata i republikanaca nerado se priklonio planu koji je u principu kompromis njihovih suprotstavljenih stavova.

Mediji su pisali da bi tokom glasanja u Zastupničkom domu moglo biti poteškoća jer je postojao značajan deo republikanaca koji nisu bili skloni glasanju za demokratski predlog, kao i levo orijentisanih demokrata koji su vrlo brzo nakon objave predsednika Baracka Obame o postignutom dogovoru kritički reagovali jer dogovor uključuje rezanje troškova od 2,5 biliona, čemu se demokratska stranka u dosadašnjem pregovaranju žestoko protivila, želeći umesto toga dodatna sredstva namaknuti povećanjem poreza za najbogatije.

The Guardian izvještava da su se zaista pojavili svi zastupnici, a prvi put nakon ranjavanja pojavila se i demokratska zastupnica Gabrielle Giffords koja je u januaru upucana u glavu u Tusconu u Arizoni. Dočekana je burnim aplauzom.

Glasanje u Senatu predviđeno je za podne po lokalnom vremenu (18 sati u Srbiji), ali radi se tek o formalnosti jer je Senat većinom demokratski, a republikanci su obećali podržati plan.

Obama se nada da će plan za podizanje limita konačno potpisati odmah nakon glasanja u Senatu, pre ponoći.

Kinezi i Rusi kritikovali dogovor

Kineska državna televizija kritikovala je u utorak dogovor postignut u poslednji trenutak između predsednika SAD Baracka Obame i Kongresa o podizanju najveće visine zaduženja države, nazivajući te pregovore “političkim spektaklom".

Olakšanje koje je zavladalo nakon postignutog dogovora prvu konkretnu posledicu već je imalo na tokijskoj berzi, koja je odmah ojačala za 1,7 odsto.

Premijer Vladimir Putin (desno) u susretu sa sportistima na Sveruskom omladinskom forumu Seliger-2011, 01. avgust 2011.
Prema podacima iz maja 2011. godine, Kina je najveći poverilac SAD, pošto poseduje oko 1.160 milijarda dolara obveznica američkog Ministarstva finansija.

Ruski premijer Vladimir Putin optužio je u utorak SAD da žive preko svojih mogućnosti, poput parazita u svetskoj ekonomiji, uz ocenu da dominacija dolara ugrožava finansijska tržišta.

"Oni prebacuju deo tereta svojih problema na svetsku ekonomiju", rekao je Putin tokom obilaska jednog omladinskog letnjeg kampa severno od Moskve.

"Hvala Bogu što su bili dovoljno razumni i odgovorni da donesu izbalansiranu odluku", rekao je Putin.

On je podsetio da Rusija drži značajnu količinu američkih državnih obveznica.

"Ako se u Americi desi sistemski kvar, svi će osetiti posledice. Države poput Rusije i Kine drže značajan deo svojih rezervi u američkim hartijama od vrednosti. Rezerve treba da postoje u drugim valutama", dodao je ruski premijer.
XS
SM
MD
LG