Dostupni linkovi

Budžet BiH za 2013. godinu usvojen 'pet do 12'


Zgrada institucija BiH
Zgrada institucija BiH
Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak uveče usvojili su Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu.

Budžet je usvojen 'pet do 12', odnosno veče uoči isticanja roka, 7.decembra, koji je MMF postavio kako bi na narednoj sjednici u Vašingtonu, zakazanoj za 19. decembar, razmatrao hoće li BiH odobriti narednu tranšu stand by aranžmana.

Predviđeni budžet institucija BiH iznosi oko 890 miliona eura i u nivou je prošlogodišnjeg.

No, izdavanja za servisiranje vanjskog duga su udvostručena, upozorio je bivši ministar finansija, sada zastupnik u parlamentu Dragan Vrankić.

Oko 40 posto budžeta za 2013. godinu predviđeno je za servisiranje vanjskog duga.

Opozicione stranke glasale su protiv budžeta iznoseći niz zamjerki. Zastupnik iz Stranke za BiH Beriz Belkić još tokom prvog čitanja Prijedloga zakona o budžetu i međunarodnim obavezama za 2013. godinu upozorio da je procedura usvajanja budžeta prekršena, jer se u jednom danu raspravlja u oba čitanja, a predviđeno vrijeme za amandmane je bilo svega nekoliko sati.

''Mi smo svedeni na protočni bojler kroz koji treba da prođe ovako važan dokument za državu, to je nedopustivo'', kazao je Belkić.

No, stranke iz opozicije, iako i same nezadovoljne strukturom budžeta, kažu da je bolje usvojiti bilo kakav budžet.

''Ako ne usvojimo budžet slijedi bankrot oba entiteta'', kazala je zastupnica iz SDS-a Aleksandra Pandurević.

Povodom usvajanja budžeta BiH predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, izjavio je da nema idealnog budžeta.

"Pošto su usvojeni entitetski budžeti ovo je dobra vijest i za njih, jer će moći koristiti sredstva MMF-a, a i Evropske komisije i to donosi stabilnost. Mislim da je budžet realan jer odražava realno stanje, a pred nama je mnogo veći posao da preberemo svaku budžetsku stavku, svaku instituciju, svako radno mjesto i trošak i da radimo na dodatnim uštedama", izjavio je Bevanda.
XS
SM
MD
LG