Dostupni linkovi

Mediji i Vlada Kosova: Umesto portparola Facebook i Twitter


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Komunikacija sa medijima putem sms poruka, Facebooka ili Twittera, ali ne i preko portparola, način je kojim se Vlada Kosova i premijer koriste već tri godine. Za novinare, tako nešto predstavlja nedovoljnu transparentnost i informativni diktat.

Besnik Krasniqi, novinar dnevnog lista Koha Ditore koji izveštava o dnevnim političkim aktivnostima vlade i premijera Hashima Thacija, kaže da se tokom ovog mandata suočavao sa mnogim poteškoćama kada je u pitanju pristup informacijama ili političkim izjavama zvaničnika vlade.

"Tokom celog ovog mandata, mi novinari, imali smo dosta problema da dođemo do informacija ili do određenih političkih stavova vlade ili kancelarije premijera, upravo zbog nedostatka portparola .Sva komunikacija se svodila na razmeni sms poruka, što u najboljem slučaju znači odgovor od jedne rečenice, a dešavalo se da odgovor uopšte ne dobijemo", rekao je Besnik Krasniqi.

O lošem iskustvu u uspostavljanju normalne komunikacije između medija i vlade , govori i Fidan Rama, novinar dnevnog lista Tribuna. On kaže da nedostatak jedne adrese za izjave i političke stavove vlade stvara hendikep u radu novinara.

"U većini slučajeva mi smo novinari bili hendikepirani zbog nedostatka pristupa informacijama ili zbog nedostatka odgovora. Naročito je to slučaj pri uredu premijera. Jer za svaku informaciju treba se obratiti određenom ministru ili nekom drugom visokom zvaničniku, što je jako teško jer se oni ne javljaju na telefon”, kaže Rama.

O ovim problemima govori i Ermal Panduri iz Radio Dukagjinija. I on navodi da nedostatak tačne adrese za komunikaciju sa vladom onemogućava balansirano novinarstvo.

"Posao novinara je veoma težak zato što je nemoguće da dođemo do balansirane informacije. Ne postoji čovek koji bi trebao da nam da odgovore na naša pitanja, već imamo informacije koje su nam samo servirane“, rekao je Ermal Panduri.

U poslednje vreme, premijer Hašim Tači, ali i ministri njegovog kabineta, sve više koriste društvene mreže. Međutim, za novinare to je više u funkciji njihove političke promocije i njihove, još uvek nezvanične, izborne kampanje. Oni smatraju da su takve informacije neupotrebljive za potrebe medija.

Takve poruke na Facebooku, Twitteru i Instagramu, za novinara Fidana Ramu su samo deo političke kampanje.

"Ovaj nov način komuniciranja preko Facebooka koji sada koristi premijer ide više u njegovu ličnu korist, jer neke stvari koje obavlja ne bi mogao da kaže ni na konferenciji za novinare, a niti preko portparola. To pokazuje da upotreba Facebooka ide u korist njegove promocije, a ne u korist novinara”, dodaje Rama.

Sličnog mišljenja je i Besnik Krasniqi.

"Čudno je kako se premijer, u ovom mandatu, odlučio za ovaj način komunikacije. To liči totalitarnim liderima, koji sve informacije fokusiraju na sebe. Možda on ne veruje svom osoblju kad se radi o širenju informacija, jer ne vidimo neki drugi razlog za ovaj način komuniciranja", kaže Krasniqi.
XS
SM
MD
LG