Dostupni linkovi

Ulcinj pred izbore: Dok politika vlada ekonomija zaostaje


Ulcinj, foto: visit-ulcinj.com
Ulcinj, foto: visit-ulcinj.com
Kampanja za lokalne izbore u Ulcinju, najjužnijoj crnogorskoj opštini u kojoj žive dominantno Albanci je na samom kraju. Sve političke stranke vjeruju da će biti dio buduće vlasti. Iako je Ulcinj primorska opština, to je grad u kojem je prosječna zarada najniža u Crnoj Gori, iz kojeg mladi odlaze i grad koji se ne razvija.

Pravo glasa na izborima u Ulcinju ima nešto preko 19.000 građana. U izbornoj trci za odbornička mjesta u Opštini Ulcinj učestvuju Pozitivna Crna Gora, Demokratski front, Bošnjačka stranka, Socijalistička narodna partija, Forca, DUA, Demokratska partija socijalista, Koalicija "Zajedno za budućnost Ulcinja“ i Socijaldemokratska partija.

O ambijentu u kojem Ulcinj dočekuje ove izbore je ekonomski težak, a politički komplikovan. Kada je riječ o ekonomiji, radi se o najmanje razvijenoj primorskoj opštini.

"Sada smo tu gdje jesmo, umorni , vrtimo se u krug, ogromna je energija rastočena a optimizam je presahnuo i Ulcinj se nalazi u vrlo teškoj situaciji. Ovaj mali grad ima najmanju prosječnu zaradu u zemlji, čiji broj stanovnika opada, koji je na primorju a nije razvijen, grad koji nema strateški plan razvoja. Ulcinj je jedina opština koja je u sanacionom planu Vlade Crne Gore što faktički znači da mi nemamo gradonačelnika ili da je to Ministar finasija Radoje Žugić", kaže novinar iz Ulcinja Mustafa Canka.

Sve političke partije su optimistične i vjeruju u dobar rezultat.

"Od ovih izbora očekujemo pobjedu, da će Forca osvojiti vlast u Ulcinju, da ćemo osvojiti onaj broj mandata koji smo imali do sada a očekujemo i povećanje", kaže predsjednik Force i dosadašnji gradonačelnik Nazif Cungu.

"DPS biće taj motor, pokretač svih aktivnosti kao najjača lista. Mislim da ćemo zaboraviti ono što su radile sve dosadašnje koalicije i vlasti na lokalnom niovu da gledaju samo uske interese zapošljavanja samo svojih ljudi, svojih aktivista. Mi ćemo vratiti Ulcinju sjaj koji je imao ranije i koji je shodno svojim prirodnim bogatstvima i zaslužio", tvrdi predstavnik Demokratske partije socijalista Ljuiđ Ljubo Škrelja.

"Od građana Ulcinja očekujemo da nam daju podršku jer smo ispunili obećanja koja smo dali u minulom periodu. Veoma smo zadovoljni kampanjom i očekujemo odličan rezultat na ovim izborima. Naša lista predstavlja Ulcinj u malom sa svim svojim različitostima na koje smo ponosni jer zajedno živimo i zajedno stvaramo", konstatuje
funkcioner Socijaldemokratske partije Selim Resulbegović.

"Nastavljamo našu kampanju koja je pozitivna, kreativnija od ostalih učesnika. Napravili smo program koji je po mom mišljenju superiorniji u odnosu na druge subjekte", naglašava funkcioner Pozitivne Dritan Abazović.

Građani se nadaju da će Ulcinj dobiti bolju lokalnu upravu, ali je za to potrebno napraviti presjek stanja, okupiti svu pamet da bi se nakon dvije ili tri godine krenulo u oporavak i izgradnju infrastrukture, kaže novinar Mustafa Canka koji smatra da se u Ulcinju kasni u odnosu na ostale gradove:

"U Ulcinju sve funkcioniše sa ehom. Ovdje stvari dolaze nakon što se dogode negdje drugdje u Crnoj Gori. Ako su Budva, Tivat, Bar, pa evo sad i Herceg Novi, krenuli naprijed, red je da isto bude i sa Ulcinjom. Jer ako je Budva srce crnogorskog turizma onda su Herceg Novi i Ulcinj njegova pluća", naglašava Canka.

Mustafa Canka je nedavno ocjenio da se sve političke partije u Ulcinju utrkuju koja će formirati postizbornu koaliciju sa Đukanovićevom Demokratskom partijom socijalista. Na pitanje kako objašnjava činjenicu, da u gradu u kojem dominatno žive Albanci, albanske partije neće samostalno vršiti vlast već očekuju koaliciju sa Đuknovićevom strankom, Canka kaže:

"Gotovo sve albanske stranke su nastale kao produkt DPS-a a i DPS je ovdje pretežno albanska stranka jer u njoj najveći broj članova i simpatizeri čine Albanci. Sve albanske stranke su na državnom nivou u koaliciji sa DPS-om. Gotovo je logično, prirodno i normalno, da se one okupe na nekom većem niovu a taj veći nivo je upravo DPS."
XS
SM
MD
LG