Dostupni linkovi

Ulcinj otvara sezonu lokalnih izbora


Sa jednog od glasanja u Crnoj Gori
Sa jednog od glasanja u Crnoj Gori
Izbori u Ulcinju će biti održani u nedjelju 26. januara, a potom se tokom proljeća očekuju izbori u još 15 opština. Izborna kampanja je do sada bila više nego mirna, ali sa približavanjem izbornog dana atmosfera se zagrijava i odnosi među političkim konkurentima postaju oštriji.

U izbornoj trci za odbornička mjesta u Opštini Ulcinj učestvuju Pozitivna Crna Gora, Demokratski front, Bošnjačka stranka, Socijalistička narodna partija, Forca, DUA, Demokratska partija socijalista, Koalicija "Zajedno za budućnost Ulcinja“ i Socijaldemokratska partija.

Pravo glasa na ovim izborima ima nešto preko 19.000 građana.

Početak kampanje, odmah nakon novogodišnjih praznika obilježila je mirnoća i skromnost, kada je samo mali broj bilborda ukazivao da su u Ulcinju uskoro izbori.

Međutim u posljednjih sedam dana situacija se promjenila pa su političke partije iznijele optužbe na račun konkurenata zbog čega je reagovalo i tužilaštvo. Naime, inspektori ulcinjske policije već četiri dana provjeravaju da li su predsjednik i potpredsjednik Opštine Nazif Cungu iz Force i Selim Resulbegović iz Socijaldemokratske partije zloupotrijebili službeni položaj prilikom donošenja studije lokacije za Šas, odnosno gradnje objekta u Pinješu pored hotela “Mediteran”, a osnovno tužilaštvo je formiralo dva predmeta.

Istovremeno Socijalistička narodna partija i Demokratski front su razmijenili oštra saopštenja zbog pojave sveštenika srpske crkve u spotu Demokratskog fronta.

Pored svega ovoga Dritan Abazović iz Pozitivne tvrdi da su aktuelne izborne zloupotrebe koje su kako kaže hroničan problem svakog izbornog procesa

"Ne mogu da vjerujem da mi kao država nijesmo sposobni da suzbijemo očigledne zloupotrebe tipa davanja novca za glasanje, podjelu bijele tehnike, asfaltiranje ulice i dodjelu građevinskog materijala. Ne vidim zaista kako je moguće da se to zaista toliko puta ponavlja, a da mi kao država i institucije nijesmo spremni da preduzmemo ništa", ističe Abazović.

Već se prave postizborne kalkulacije

Funkcioner Demokratske partije socijalista Ljuiđ Ljubo Škrelja smatra da predizborna kampanja teče u okvirima normalnog, ali s obzirom na to da se ulazi u završnu fazu valja očekivati jaču retoriku.

"Realno je očekivati malo podgrijanu atmosferu i sve ono što prati nadmetanje za lokalne parlament koji nakon toga donosi formiranje vlasti i najviše funkcije na nivou Opštine Ulcinj. Mi imamo jednu staloženu, korektnu kampanju, pokušavamo da gledamo naša posla. Pokušavamo da dođemo do birača onako kako dolikuje najjačoj partiji".

Dritan Abazović
Dritan Abazović
Tokom kampanje otvorena su pitanja uništenih i propalih turističkih kapaciteta Ulcinja, nivo zaduženosti tog grada i drugi lokalni problemi. Abazović očekuje da nakon izbora budu uklonjeni pojedinci koji su učinili štetu najjužnijem gradu u Crnoj Gori, a ujedno vjeruje u svoju partiju koja do sada nije bila na vlasti u tom gradu.

"Svi ostali politički konkurenti koji su ušli u političku utakmicu su do sada duže ili kraće bili na vlasti i pokazali da nijesu spremni da se nose sa izazovima razvoja Opštine Ulcinj i da suštinski imaju jednu zajedničku komponentu, a to je da nijesu unaprijedili životni standard građana, poboljšali ili povećali efikasnost lokalne administracije", navodi on.

Kako se bliže izbori, sve češće se iznose procjene kako će izgledati postizborna vladajuća koalicija u Ulcinju. Tako se između ostalog govori i o mogućnosti da DPS i Socijalistička narodna partija formiraju koaliciju.

Ljuiđ Ljubo Škrelja vjeruje da će njegova partija biti ta koja će nuditi koalicije drugim strankama.

"Sada već ulazimo u fazu đe treba razmišljati i đe se već prave kalkulacije o postizbornim koalicijama. Volimo, želimo i radimo u tom pravcu da budemo ona lista koja će biti u prilici da ponudi koaliciju. DPS i vlast na državnom niovu smatram da može da pokrene točak razvoja u Ulcinju".
XS
SM
MD
LG