Dostupni linkovi

Ukrajinska kriza oborila prodaju stanova u Budvi


Budva, Stari grad
Budva, Stari grad
Od početka svjetske ekonomske krize ali i krize između Rusije i Ukrajine drastično je opala prodaja stanova, naročito tamo gdje je to tržište proteklih godina doživaljavalo pravi bum – na crnogorskom primorju. Brojke o prodaji su toliko male, gotovo zanemarljive u poređenju sa onim kako je bilo recimo 2008. ili do pretprošle godine.

Šta pokazuje statistika a što kažu u agencijama za promet nekretnina?

Prema podacima MONSTAT-a broj prodatih stanova u novogradnji u Crnoj Gori u prva 4 mjeseca ove godine iznosio je 168, što je 35 posto manje u odnosu na isti period 2013. godine.

Zanimljivo je, međutim da iako prodaja konstantno opada cijena stanova raste.

Najveća prosječna cijena stanova u prvih četiri mjeseca 2014. godine ugovorena je u Budvi - 1.752 eura po kvadratnom metru.

Najviše stanova prodato je u Podgorici 148, dok je u ostalim opštinama prodato 20 stanova.

Nije poznat zvaničan podatak o tome koliko je stanova prodatu u metropoli crnogorskog turizma ali ako je suditi prema izjavama predstavnika agencija za promet nekretnina u Budvi, to su više nego simbolične brojke.

“Ne sjećam se kada nam je u posljednje vrijeme ušao neko u kancelariju sa stotinu hiljada eura da pita da kupi nešto“

Ove riječi direktora agencije Kamin, Dušana Rankovića najslikovitije govore o tome kakva je prodaja nekretnina u Budvi od početka 2014. godine.

Opšta kriza ali i ona izazvana političkim i vojnim sukobom u Ukrajini uticala je na smanjenje interesovanja prvenstveno Rusa za kupovinu nekretnina u Budvi, ističe Ranković u razgovoru za RSE:

“Od početka ove situacije koja se dešava između Rusije i Ukrajine mnogo, mnogo je manje inetersovanje za kupovinu nekretnina nego što je bilo prije Nove godine. Nama je opao promet vjerovali ili ne za cijelih 60 do 70 posto od Nove godine u odnosu na prošlu. Užasno je bilo jer je prodaja nekretnina u odnosu na pretprošlu godinu nenormalno opala.“

Da je prodaja značajno opala potvrđuje u direktor agencije Imperija Dragan Nikolić koji, međutim ukazuje na još jedan problem koji je specifičan za Crnu Goru:

“Ja mislim da bi ste vi mnogo bolju informaciju mogli dobiti od agencija koje se bave prometom nekretnina čiji su vlasnici Rusi a koji poslove imaju u Crnoj Gori jer ja mislim da se naš promet nekretnina odvija ne ovdje nego u Rusiji. I Rusi kupuju vrlo rijetko i nije to kako je nekada bilo. Dosta je ruskih državljana kupilo nepokretnosti kod nas i ne samo što prodaju nego i grade objekte za prodaju kod nas i samim tim oni sve više grade taj promet.“

Taj promet u režiji ruskih agencija u Crnoj Gori doveo je i do povećanja cijena koje su kako kaže Nikolić nerealne, što takođe dijelom obeshrabruje moguće kupce:

“Cijene koje su dostigle taj nivo nijesmo napravili mi nego oni. Dolazili smo u situaciju da neko prodaje nešto za 100 jedinica oni dignu na 120, to onda čuje komšija i onda svoju nekretninu podigne na 150. Cijena je imala neku nerealnu vrijednost i oni dan danas prodaju po nerealnim vrijednostima ali ugovore prave kod nas a novac kod njih.“

Osim prodaje stanova i najunosniji biznis u Budvi - gradnja stanova i apartmana za tržište, ozbiljno je uzdrman.

Da je rusko - ukrajinska kriza, napravila mnogo veću štetu građevinskom nego turističkom biznisu, potvrđuje i to da je u Budvi upravo za petinu manje zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola, nego u istom periodu lani.

No, direktor agencije za promet nekretnina Kamin Dušan Ranković očekuje da će prodaja nekretnina na crnogorskom primorju i u Crnoj Gori u opšte ipak dočekati novu renesansu:

“Kao veliki optimista i u ime agencije koja radi već 12 godina siguran sam 100 posto da na crnogorskom primorju ali i u cijeloj Crnoj Gori turizam i promet nekretnina nikada ne mogu da propadnu. Sada što nema kupaca u ovom trenutku znamo svi zašto je to tako - malo globalna kriza malo ova rusko ukrajinska. Najveći kupci su bili Rusi ali sada je ovako kako je. Tu je malo i straha kupaca od toga da li ima građevinska dozvola, upotrebna, da li nema dozvole.”
XS
SM
MD
LG