Dostupni linkovi

Još tri ukrajinski elektrane oštećene u novim ruskim napadima, navodi Kijev


Požar i dim na energetskom postrojenju posle ruskog napada u Harkivu, 22. mart 2024.
Požar i dim na energetskom postrojenju posle ruskog napada u Harkivu, 22. mart 2024.

Ruske rakete i dronovi pogodili su u petak tri termoelektrane najveće ukrajinske privatne elektroprivredne kompanije DTEK, oštetivši objekte, saopštila je ta kompanija.

"Oprema je teško oštećena. Nakon što je napad završen, energoinženjeri su odmah počeli da popravljaju štetu", naveo je DTEK na Telegramu.

Prethodno je u petak ukrajinski operater elektroenergetske mreže Ukrenerho izvestio da su ruske snage "ponovo udarile na energetske objekte u masovnom i kombinovanom napadu“ preko noći, oštetivši "termoelektrane i hidroelektrane u centralnim i zapadnim regionima", preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Ukrenerho je dodao da su hitna isključenja struje uvedena u jugoistočnoj Dnjepropetrovskoj oblasti, dok su elektroenergetski objekti takođe pogođeni u Poltavskoj i Čerkaskoj oblasti.

Veliki ruski napadi raketama i dronovima – od kojih je najveći bio 22. marta – već su naneli veliku štetu ukrajinskom energetskom sektoru, primoravajući Kijev da zaustavi izvoz električne energije i oslanja se na uvoz.

DTEK je izgubio oko 50 odsto svojih kapaciteta pošto je pogođen u ruskim napadima, saopštio je ove nedelje ukrajinski distributer električne energije Jasno.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Najmanje pet osoba, uključujući petogodišnje dete, ranjeno je u ruskim udarima na okrug Kamjanske u blizini Dnjepra koji su bili usmereni na infrastrukturu i privatne kuće, rekli su regionalni zvaničnici.

Dvoje ranjenih - jedan u teškom stanju - hospitalizovano je, dok je troje njih, uključujući dete, na ambulantnom lečenju, rekao je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Sergej Lisak.

Ukrajinska vojska je saopštila da su njene vazdušne snage uništile 58 dronova od ukupno 60 koje je lansirala Rusija tokom noći, zajedno sa 26 od 39 projektila.

U susednoj Poljskoj, poljski i saveznički avioni aktivirani su rano u petak pošto je Rusija izvela raketne udare na Ukrajinu, saopštila je Operativna komanda oružanih snaga te zemlje.

"Poljski i saveznički avioni deluju u poljskom vazdušnom prostoru, što može dovesti do povećanja nivoa buke, posebno u jugoistočnom delu zemlje", saopštila je Komanda na društvenoj mreži X.

Na osnovu izveštavanja Reutersa

XS
SM
MD
LG