Dostupni linkovi

Ukrajina ograničila konzularne usluge vojno sposobnim muškarcima


Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, 29. 3. 2024
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, 29. 3. 2024

Ukrajina je ograničila konzularne usluge u svojim diplomatskim misijama za muškarce u dobi za regrutaciju (18-60 godina starosti) dok Kijev pokušava povećati broj trupa u svojoj borbi protiv ruske invazije.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba napisao je 23. aprila na X-u, bivšem Twitteru, da je naredio ograničenja jer "boravak u inozemstvu ne oslobađa građanina njegovih dužnosti prema domovini", piše redakcija Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Kako to sada izgleda: čovjek u vojnoj dobi ode u inozemstvo i pokaže svojoj državi da mu nije stalo do njenog opstanka. Onda se vrati i želi primati usluge od ove države. Ne ide to tako. Naša država je u ratu", napisao je Kuleba.

Kuleba je dodao da će u narednim danima razjasniti proces legalnog dobijanja konzularnih usluga u stranim diplomatskim predstavništvima Ukrajine za muškarce u dobi za služenje vojnog roka, jer zakon o mobilizaciji koji je prošle sedmice potpisao predsjednik Volodimir Zelenski stupa na snagu.

Prema zakonu koji je Zelenski potpisao 16. aprila, svi muškarci između 18 i 60 godina moraju ažurirati svoje podatke u vojnim regrutnim centrima širom zemlje.

Iako su zakonodavci ublažili neke amandmane koji se odnose na izbjegavanje vojnog roka, zakon dopušta kažnjavanje onih koji su osuđeni za izbjegavanje službe.

Nepoznati broj ukrajinskih muškaraca pobjegao je iz zemlje nakon što je Rusija pokrenula svoju ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, unatoč potezu Kijeva da zabrani muškarcima u dobi za služenje vojnog roka da napuštaju zemlju.

Stotine hiljada ukrajinskih muškaraca koji rade u inozemstvu kao radnici migranti također se nisu vratili u Ukrajinu, dok Rusija nastavlja svoju sveobuhvatnu agresiju na susjede.

"Obaveza ažuriranja dokumenata u vojnim centrima postojala je i prije donošenja novog zakona o mobilizaciji. Ako neko vjeruje da, dok se jedni bore daleko na ratištu i riskiraju život za ovu državu, drugi mogu ostati u inozemstvu i primati usluge od ove države, pa ne ide to tako", dodao je Kuleba.

Novi zakon obavezuje Ukrajince koji imaju između 18 i 60 godina da obavijeste vojne vlasti o svojim ličnim podacima, pa će uredi za regrutaciju lakše moći da vide ko može da bude mobiliziran u kojoj regiji.

Vojno sposobnim muškarcima nametnula se zakonska obaveza da u svakom trenutku nose registracijaki dokument koji im je izdao ured za regrutaciju. Službenicima za regrutaciju je dopušteno da traže dokument na ulici.

Zbog ratnog stanja, vojno sposobnim muškarcima zabranjen je odlazak u inozemstvo, ali ne postoji procedura za pozivanje ukrajinskih muškaraca koji su van države.

Ipak, novi zakon predviđa da se od Ukrajinaca kojima su potrebne konzularne usluge, poput obnavljanja pasoša, može zahtijevati da prilože dokumente o vojnoj registraciji.

XS
SM
MD
LG