Dostupni linkovi

Šefovi diplomatije EU u Luksemburgu o jačanju podrške Kijevu


Fon der Lajen sa Tuskom u Briselu, 4. jula 2019.
Fon der Lajen sa Tuskom u Briselu, 4. jula 2019.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije sastaju se u Luksemburgu kako bi razgovarali o jačanju podrške tog bloka Kijevu, dok iz Ukrajine stižu upozorenja da bi se situacija u ratu sa Rusijom mogla pogoršati zbog intenziviranja vazdušnih napada.

Kako prenosi RSE na engleskom jeziku, na sastanku zakazanom za 22. april, šefovi diplomatija EU razgovaraće o jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane, dok Rusija nastavlja da gađa tu državu dronovima i projektilima.

Rusija je pojačala svoje vazdušne napade na energetsku infrastrukturu i druge mete, što je povećalo pritisak na EU da isporuči više protivvazdušne odbrane Ukrajini.

Šef ukrajinske vojne obavještajne agencije Kirilo Budanov rekao je 22. aprila za BBC da se njegova zemlja od sredine maja suočila s "prilično teškom situacijom" na prvoj liniji fronta protiv Rusa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je 21. aprila rekao američkoj televiziji NBC da Rusija želi da okupira Časiv Jar u regiji Doneck prije 9. maja.

Taj dan se u Rusiji slavi kao Dan pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu.

Sastanak u Luksemburgu inače dolazi nakon što je Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio paket pomoći Ukrajini vrijedan više od 60 milijardi dolara.

Paket će će ove sedmice biti upućen Senatu na raspravu, otvarajući put predsjedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) da ga potpiše i pretvori u zakon.

Zapadni čelnici pozdravili su odobrenje paketa, a predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) rekla je na društvenoj mreži X da "Ukrajina zaslužuje svu podršku koju može da dobije protiv Rusije".

Poljski premijer Donald Tusk zahvalio je predsjedavajućem Predstavničkog doma Majku Džonsonu (Mike Johnson), istaknuvši i da je došlo do zastoja u Kongresu .

"Bolje i kasno nego prekasno. Nadam se da nije prekasno za Ukrajinu" dodao je on.

Institut za proučavanje rata, analitički centar sa sjedištem u Vašingtonu, rekao je da bi komplikovana logistika dopremanja američke pomoći na liniju fronta značila da "ukrajinske snage mogu da pretrpe dodatne neuspjehe" dok čekaju da ona stigne.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je 22. aprila Sjedinjene Američke Države, Britaniju i Francusku da rizikuju "direktann vojni sukob" između nuklearnih sila jačanjem svoje podrške Ukrajini.

Nekoliko sati prije sastanka u Luksemburgu, Rusija je lansirala sedam kamikaza dronova tipa Shahed na Ukrajinu, od kojih je većina oborena.

Regionalni guverner Odese, Oleh Kiper, rekao je da su dronovi gađali farmu, gdje su oštetili skladište i neke mašine.

Bespilotne letjelice Shahed jeftine su i učinkovite bespilotne letjelice koje proizvodi Iran.

Teheran inače insistira na tome da ne snabdijeva Rusiju bespilotnim letjelicama.

Iste bespilotne letjelice, preko 300 njih, upotrijebio je Iran 14. aprila u napadu na Izrael.

Tokom sastanka u Luksemburgu, ministri vanjskih poslova EU takođe će raspravljati o proširenju sankcija bloka Iranu zbog napada na Izrael, za koji Teheran kaže da je odmazda za bombardovanje kompleksa njegove ambasade u Siriji ranije ovog mjeseca.

U napadu, za koji Iran krivi Izrael, ubijeno je sedam vojnih oficira, uključujući dva generala.

Izvori: Reuters i AP
XS
SM
MD
LG