Dostupni linkovi

Ukrajina 'pogodila ruska naftna postrojenja' u Smolensku


Požar u rafineriji nafte u Smolensku, Rusija, 24. aprila 2024.
Požar u rafineriji nafte u Smolensku, Rusija, 24. aprila 2024.

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) izvela je rano 24. aprila napade dronovima koji su zapalili skladišta nafte u ruskom regionu Smolensk, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvor upoznat s tim pitanjem.

Dronovi su pogodili dva skladišta goriva i maziva u naseljima Jarcevo i Rozdorove u oblasti Smolensk, uzrokujući velike požare i evakuaciju zaposlenih, rekao je izvor.

"U ovim skladištima je uskladišteno 26.000 metara kubnih ruskog goriva. Nakon snažnih eksplozija, na objektima je izbio veliki požar koji je prisilio evakuaciju osoblja", rekao je izvor za RSE.

Izvor je dodao kako SBU smatra da su logistički objekti, koji snabdijevaju rusku vojsku gorivom, legitimni vojni ciljevi.

Guverner Smolenska Vasilij Anohin izvijestio je ranije 24. aprila da su ukrajinski bespilotne letjelice pogodile objekte za gorivo i energiju u njegovom regionu, zapalivši ih.

"Naš region je ponovo na udaru ukrajinskih bespilotnih letelica", napisao je Anohin i dodao da nema žrtava i da požar gase radnici hitne pomoći u okrugu Smolensk i Jarcevo.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Očevici su izvijestili i o požarima u rafinerijama nafte Smolensk i Jarcevo. Kanal Astra Telegram objavio je video koji su snimili očevici, a koji, navodno, prikazuje veliki požar u jednoj rafineriji.

Suočen sa sve većim nedostatkom sistema protivvazdušne odbrane, oružja i municije, Kijev sve više pribjegava vazdušnim i pomorskim udarima dronova unutar ruske teritorije, ciljajući i vojna i postrojenja za preradu nafte.

Napadi su dio napora da se smanje isporuke goriva ruskoj vojsci, kao i izvozni prihodi koje Moskva koristi za finansiranje rata.

Internet stranica Istories je ranije ovog mjeseca objavila da su ukrajinski dronovi mogle uništiti 15 posto ruskih rafinerija nafte, dok ruska statistička služba navodi da je do kraja marta proizvodnja benzina u zemlji smanjena za 14,3 posto, a proizvodnja dizela za sedam posto.

Prema britanskim obavještajnim službama, Rusija je od 23. marta izgubila najmanje deset posto kapaciteta rafinerije nafte u napadima dronova.

Velika Britanija ocjenjuje da napadi uzrokuju finansijske gubitke za Rusiju jer utiču na domaće tržište goriva.

XS
SM
MD
LG