Dostupni linkovi

UN: Čuvanje mira u svijetu, skandali u vlastitim uredima


Sjedište UN-a u New Yorku
Sjedište UN-a u New Yorku
Piše Courtney Brooks, priredila Mirjana Rakela.

Davljenje, griženje, verbalne uvrede, seksualno napastvovanje. To su samo neki od gotovo 100 prijavljenih incidenata počinjenih u prošloj godini, a koji se pripisuju uposlenima u Ujedinjenim narodima, bar tako kaže izvještaj glavnog tajnika Ban Ki-moona Općoj skupštini.

Dobra vijest je da se broj zahtjeva za istragama incidenata koji traže disciplinske mjere smanjio u odnosu na prethodno razdoblje. Neki kažu da su brojke ipak niske s obzirom da UN zapošljava 63.000 ljudi, ako je to uopće neka utjeha.

Neslavni rekord je razdoblje 2008-09, kada je bilo prijavljeno 440 incidenata, znači najmanje jedan dnevno.

Loša je vijest da su u organizaciji posvećenoj održavanju mira u svijetu, neki od uposlenika nasilni. Zabilježen je tako slučaj u kojem je jedan kolega premlatio drugog metalnom šipkom.

U trideset pet ovogodišnjih slučajeva uključeno je osoblje u sjedištu UN-a, a 60 ih se odnosi na urede UN diljem svijeta.

Sedam incidenata imaju elemente krivičnog djela, a u jednom od njih sudjelovalo je čak sedam uposlenih.

Iz izvještaja, koje pokriva razdoblje od 1. jula 2011 do 30. juna 2012, je vidljivo da se najveći broj incidenata odnosi na prijevaru, pogrešnu interpretaciju i lažne ovjere. Potom slijede zloupotreba ovlasti, uznemiravanje i diskriminacija.

Tu je i nekoliko dokumenata o verbalnim i fizičkim napadima. U jednom slučaju, niže rangirani službenik prijetio je da će ubiti nadredjenog, bacio ga je na pod, i ... na koncu pokušao ga „mlatnuti“ mobilnim telefonom. Drugi je pak prijetio dvojici kolega, ali i njihovim obiteljima.

U jednom slučaju zaposleni je otkinuo ručku od uredske stolice i bacio je na kolegu u uredu, ozlijedivši mu desno oko i čelo.

Drugi je napao volonterku UN, koja je istodobno bila njegova supruga. Više puta ju je ugrizao, udarao malim stolićem, bacio je na zemlju, pokušao je zadaviti, a onda je istukao telefonskim aparatom kada je pokušala zvati pomoć.

Naravno, svi uključeni u ovakve incidente su odmah „smijenjeni sa svojih dužnosti“.

U izvještaju glavnog tajnika o „ponašanju“ uposlenih, tako piše, da je jedan djelatnik koji je uništio imovinu UN tokom svađe s kolegom, kojemu je i prijetio oružjem, kažnjen "udaljavanjem iz službe, u trenutku dobijanja obavijesti, i bez odštete" . Prevedeno na normalni jezik to znači da je dobio otkaz.

Tu je i nekoliko slučajeva seksualnog uznemiravanja. Tako je jedan službenik dobio otkaz jer je pokušao kandidatkinju za posao seksualno iskoristiti.

Medju počinjenim prekršajima ima i zloupotrebe UN-ovih letova, falsificiranja čekova za plaću, kao i krivotvorenja imigrantskih papira.

Bakrene žice, hard diskovi, prijenosna računala i digitalne kamere su takodjer na popisu ukradenih predmeta od strane UN-ovog osoblja.

Upitan za komentar, Eduardo del Buey, zamjenik glasnogovornika Ban Ki-moona, ovako odgovara Radiju Slobodna Evropa:

"Kao što se može vidjeti iz statistike , broj slučajeva koji zahtjevaju disciplinske mjere varira od godine do godine. U razdoblju na koji se ovaj izvještaj odnosi broj incidenata je bio manji, no iz toga je ipak teško izvući neki zaključak.“
XS
SM
MD
LG