Dostupni linkovi

Ugovori BiH s Hrvatskom u posljednji čas


Granica između BiH i Hrvatske
Granica između BiH i Hrvatske
Bosna i Hercegovina - 20 dana prije zvaničnog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju - parafirala je ugovore o graničnim prelazima i pograničnom prometu sa Hrvatskom. Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojilo izvještaj o obavljenim pregovorima i utvrdilo prijedlog ovih ugovora koji je prosljeđen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru. Ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine Damir Hadžić nada se da će ovi ugovori na vrijeme proći sve potrebne procedure.

„Očekujemo i nadamo se da se to uradi u narednih nekoliko dana. Postignut je dogovor, ali ja u ovom trenutku neću niti želim prejudicirati bilo šta, osim reći da postoji dogovor i da ćete o njemu saznati u najkraćem mogućem roku.“
.
Ministar Hadžić zadovoljan je jer je sa Hrvatskom postignut sporazum i o većini drugih spornih pitanja.

„Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da neće biti bilo kakvih problema nakon 1. jula, uključujući takođe i derogaciju ACQUI-a, kad je riječ o slobodnom korištenju luke Ploče, odnosno korištenju sa strane Hrvatske neumskog koridora, odnosno saobraćajnice koja vodi s jednog na drugi kraj Republike Hrvatske.“

Da ovi ugovori nisu potpisani, građani BiH nakon 1. jula ne bi mogli prelaziti granicu s Evropskom unijom odnosno Hrvatskom.

Vlastima BiH više od godinu dana trebalo je da imenuju članove delegacije za pripremu i sklapanje sporazuma. Građani Banjaluke, iako zadovoljni što je postignut sporazum, razočarani su što bosansko-hercegovački političari sve stvari rade u posljednji čas.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00
Direktan link

U skladu sa ugovorom o graničnim prelazima određena su dva BIP prelaza, koja podliježu inspekcijskim kontrolama prilikom prevoza roba biljnog i životinjskog porijekla preko granice - Stara Gradiška – Gradiška i Nova Sela – Bijača. Ostavljena je i mogućnost da Bosna i Hercegovina dobije i treći BIP prelaz, kaže direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula.

„To je u sporazumu o graničnim prelazima mogućnost za otvaranje i trećeg BIP-a na području Izačića kad se steknu uvjeti da se mogu izvoziti određeni proizvodi koji zadovoljavaju standarde Evropske unije.“

Ovo nam je potvrdila i pomoćnica ministrice vanjskih poslova RH Andreja Metelko Zgombić.

„Hrvatska će učiniti sve da sa svoje strane izgradi taj treći BIP. To je bilo vrlo važno Bosni i Hercegovini, i nama nije bilo teško takvu jednu odredbu prihvatiti i ugraditi u sporazum.“

Uskoro izdavanje pograničnih propusnica


I pored brojnih problema, ohrabruje što će dva BIP prelaza, Gradiška i Bijača, ipak biti završena prije zvaničnog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

„Ključno pitanje više nisu granični prelazi i da li će Bosna i Hercegovina stići na vrijeme to obaviti. Uprava za neizravno oporezivanje stiže. Iako smo dobili zadaće da u tri mjeseca napravimo granični prelaz, ja već sada odgovorno tvrdim da će to biti završeno i da će biti otvaranje tog graničnog prelaza 28.6. Isto tako, oni koji putuju, vide da se rade izmjene postojećeg graničnog prelaza u Gradišci i da ćemo uspjeti prevazići taj dio. Početkom ljeta naredne godine, praktično do desetog mjeseca, mi ćemo imati apsolutno novi granični prelaz u Gradišci. Upravo se sada radi projektna dokumentacija, dakle, mi idemo u tom pravcu“, kaže Miro Džakula.

Granični prelazi za međunarodni drumski promet putnika i roba, te za promet voća i povrća, koji podliježu kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti, prema sporazumu su Županja – Orašje, Ličko Petrovo Selo – Izačić, Vinjani Donji – Gorica i Gornji Brgat – Ivanica.

Za građane Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koji žive u pograničnom području mnogo je važniji ovaj drugi ugovor o pograničnom prometu. Da on nije potpisan, postojeći sporazum o pograničnom prometu ne bi se mogao nastaviti primjenjivati nakon 1. jula, jer nije usklađen sa evropskom pravnom stečevinom.

U skladu sa postignutim sporazumom uskoro bi trebalo da se počnu izdavati pogranične propusnice, kaže Andrea Metelko Zgombić.

„Kad je riječ o pograničnim propusnicama, Hrvatska ih je počela izdavati po sadašnjem ugovoru o pograničnom prometu, koji je sada na snazi i koji je u primjeni, hrvatskim žiteljima u hrvatskom pograničnom području. Ono što je dogovoreno u ovom novom sporazumu o pograničnom režimu jest da će Bosna i Hercegovina izdavati hrvatskim osobama koje žive u pograničnom području, a Hrvatska osobama koje žive u pograničnom području Bosne i Hercegovine, te je dogovoreno određeno tranzicijsko razdoblje u kojem će ove pogranične iskaznice koje su izdane po starom, nastaviti vrijediti još neko vrijeme i po novom pograničnom rješenju.“

Prema riječima Zgombićeve, hrvatski građani zahtjeve za pogranične propusnice podnosiće ministarstvima unutrašnjih poslova ili policijskim stanicama u Bosni i Hercegovini.

„Ljudi koji žive u tom pograničnom području pet kilometara širine s jedne i druge strane granice, moći će nastaviti prelaziti granicu, i to kako preko redovitih graničnih prijelaza, da tako kažem – međunarodnih, tako i preko graničnih prijelaza za pogranični promet, a onda i preko niza prijelaznih mjesta, koja su također predviđena ovim ugovorom. Imamo 50 graničnih prijelaza za međunarodni i pogranični promet i još 50 prijelaznih mjesta na kojima će osobe koje žive uz tu granicu i koje će imati u svojim pograničnim propusnicama upisano to prijelazno mjesto, moći prelaziti bez neke granične kontrole.“

Bosna i Hercegovina i Hrvatska postigle su i sporazum oko izvoza roba za treće zemelje preko Luke Ploče. Ovi ugovori trebali bi u narednih sedam dana da prođu političku potvrdu Bosne i Hercegovine i Hrvatske a nakon toga će biti potpisani u Briselu.
XS
SM
MD
LG