Dostupni linkovi

U centru Zagreba skup antifašista i esktremnih desničara


Članovi njemačke NPD koji su bili najavljeni kao učesnici Međunarodne nacionalističke konferencije u Zagrebu
Članovi njemačke NPD koji su bili najavljeni kao učesnici Međunarodne nacionalističke konferencije u Zagrebu
Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u petak, 13. travnja, u 18 časova ipak će biti održan skup desničara, uprkos zabrani koju je dan ranije izdao MUP Hrvatske. Pola sata ranije građanska inicijativa „Udruženi protiv fašizma“ održaće press konferenciju na istom mjestu, a u 18 časova počeće i njihov prosvjed protiv najavljenog okupljanja ekstremnih desničara.

Skup u petak ne organizuje Hrvatska čista stranka prava koja je „domaćin“ Međunarodne nacionalističke konferencije, nego marginalna desničarska organizacija pod nazivom Hrvatski uljudbeni pokret koji skup organizira na 71. obljetnicu stvaranja Nezavisne države Hrvatske. Pritom se zahvaljuju "dičnom hrvatskom sinu Josipu Miljku i HČSP-u, konstatirajući kako je Hrvatska opet na nogama i kako postoji "Svjetlo Života na kraju 67-godišnjeg jugokomunističkog tunela Mraka i Smrti", prenosi Index.hr.

Kako javljaju hrvatski mediji, njihovo će okupljanje započeti u petak u 18 sati, sa svrhom "dijeljenja promotivnih materijala i izražavanja političkih uvjerenja". Hrvatski uljudbeni pokret u svom je priopćenju naveo kako je na vrijeme MUP-u prijavio svoj skup, što ga čini legalnim. Index.hr javlja da su uz to priložili kopiju dozvole.

U proglasu navode da se obraćaju "Hrvatima svih vjera, Papi Benediktu XVI., Europskoj udružbi slobodnih naroda" pa čak i predsjedniku SAD-a.

„Vlada je, nakon pristika građana okupljenih pod inicijativu 'Ujedinjeni protiv fašizma', zabranila skup ekstremnih desničara u Zagrebu na Trgu Bana Jelačića, a danas se po novim saznanjma okuplja stranka koja ima proustaške stavove, zalagala se za podizanje spomenika Anti Paveliću i koja je, kako je javio web portal index, imala i neke kontakte sa četničkim pokretom“, kaže za RSE Igor iz ad hoc inicijative „Udruženi protiv fašizma“.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je tek u petak osudio skup esktremnih desničara u Zagrebu, uz izjavu da neće dozvoliti okupljanje onih koji pozivaju na rušenje ustavnog poretka, te dodao „da se radi o hrvatskim strankama, ajde de, ali s obzirom da se radi o stranim koji pozivaju na progon Židova i Roma i grabež teritorija...takve finte u Hrvatskoj neće proći“. Zbog ove izjave građanska inicijativa je takođe reagovala.

„Prema tim premijerovim riječima je jasno da i on sam elementarna demokratskih načela i ustavne vrednote izvrgava ruglu jer označava razliku između "hrvatskih" i "stranih" fašističkih pozicija. Premijeru očito ne bi bilo problematično da HČSP organizira skup koji poziva na progon Židova i Roma i drugih, fašistima nepoćudnih građana. Činjenica da je premijer javno dao legitimitet hrvatskim fašistima te da im je tako omogućio da svoju ideologiju javno šire, govori nam samo jedno: premijer, čini se, sugerira da je 'hrvatski' fašizam manje problematičan od ne-hrvatskog“, naveli su u propćenju u četvrtak.

Oni su pozvali građane „kojima je do demokratskih vrijednosti i načela stalo“ da se pridruže prosvjedu u petak u 17.30, ali i protiv fašističkog "turističkog obilaska Vlade" u subotu, u 11 sati na Trgu bana Jelačića.
XS
SM
MD
LG