Dostupni linkovi

U Dimitrovgrad stiže 100 izbeglica dnevno


Dimitrovgrad
Dimitrovgrad

Nakon pooštravanja kontrole na granici Grčke i Makedonije izbeglice na Balkanu pronalaze nove puteve ka svom cilju u zemljama Evropske unije. Zbog toga je ponovo aktuelna ruta koja u Srbiju vodi preko Bugarske i izbeglice tim pravcem stižu na teritoriju opštine Dimitrovgrad.

Opština Dimitrovgrad se nalazi na granici sa Bugarskom, a izbeglice prelaze graničnu liniju već uhodanim seoskim putevima, prijavljuju se Graničnoj policiji i potom u bivšoj vojnoj kasarni, u koju je sada smešten Registracioni centar, dobijaju potrebnu dokumentaciju, nakon čega odmah kreću dalje.

Vesna Todorov, sekretarka lokalnog Crvenog krsta, kaže za Radio Slobodna Evropa, da verovatno zbog hladnoće i prilično neprohodnih puteva, za sada u Dimitrovgrad dnevno stiže oko 100 izbeglica.

“Još uvek se broj nije povećao, još uvek je isto. Oni dolaze u grupama od 20, 50, nekada i 100 ljudi. Sada je stigla jedna grupa od desetak ljudi, pa posle nekog vremena dođu nove grupe. U proseku poslednjih dana stiže oko 100 ljudi dnevno”, kaže Todorov.

Dok čekaju registraciju i dobijanje dokumenata smešteni su u bivšoj kasarni u zagrejanim prostorijama, a Crveni krst Srbije i međunarodne humanitarne organizacije im obezbeđuju pomoć za nastavak putovanja.

“Dobijaju hranu, odeću, obuću,a pored nas i drugih domaćih i međunarodnih organizacija u centru je i UNHCR, tako da su svi zbrinuti jer radimo 24 sata dnevno. Imamo i lekare koji takođe dežuraju bez prekida”, navodi naša sagovornica.

Prema njenim rečima, izbeglice se ne zadržavaju u Dimitrovgradu i odmah nakon dobijanja dokumenata nastavljaju put autobusima, kako bi što pre stigli do sledeće granice.

XS
SM
MD
LG