Dostupni linkovi

Tužilaštvo razmatra obdukcioni nalaz nakon smrti u pritvoru u Boru


Policija u Boru nakon nestanka dvogodišnje Danke Ilić, 26. mart 2024.
Policija u Boru nakon nestanka dvogodišnje Danke Ilić, 26. mart 2024.

Više javno tužilaštvo u Zaječaru potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su primili obdukcioni nalaz povodom smrti brata jednog od osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić iz Bora.

U Tužilaštvu su naveli da će obdukcioni zapisnik Instituta za sudsku medicinu u Beogradu "u najkraćem roku biti razmotren, nakon čega će se postupiti u skladu sa odredbama zakona, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena".

Brat jednog od osumnjičenih za smrt devojčice preminuo je 7. aprila u policijskoj stanici u Boru na istoku Srbije.

Njemu je dan ranije određeno zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je, nakon izvršenog krivičnog dela, pomogao bratu, a policija je saopštila da je iste noći preminuo "prirodnom smrću".

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je 7. aprila da je osumnjičenom "u ranim jutarnjim časovima pozlilo i da je uprkos pravovremenom reagovanju policijskih službenika i lekara, koji su pokušali reanimaciju", preminuo.

Nedeljnik "Radar" objavio je 19. aprila da je obdukcija Instituta za sudsku medicinu u Beogradu pokazala da brat osumnjičenog u pritvoru nije umro prirodnom smrću već od posledica batinanja, čiji su tragovi bili jasno vidljivi i detaljno opisani u nalazu veštaka.

Iz Tužilaštva nisu odgovorili na pitanje RSE šta se navodi u nalazu veštaka Instituta za sudsku medicinu.

Odgovori povodom navoda o nasilnoj smrti u policijskoj stanici, nisu stigli ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Beogradski centar za ljudska prava pozvao je Više javno tužilaštvo u Zaječaru da obavesti javnost o rezultatima veštačenja.

Ova nevladina organizacija je u saopštenju 19. aprila navela da, u slučaju tačnosti medijskih navoda, od Tužilaštva očekuje da naloži hapšenje svih policijskih službenika koji su primenjivali silu prema osumnjičenom.

"Od Ministarstva unutrašnjih poslova očekujemo da neodložno suspenduje ove policijske službenike do okončanja svih postupaka", navodi se u saopštenju.

Za ubistvo dvogodišnje devojčice osumnjičena su dvojica radnika javnog preduzeća "Vodovod".

Oni su uhapšeni, a kako je 4. aprila saopštio ministar policije Bratislav Gašić, priznali su da su devojčicu udarili automobilom i potom njeno telo ostavili na deponiji.

Policija i dalje traga za telom devojčice.

XS
SM
MD
LG