Dostupni linkovi

Turska zaustavlja trgovinu sa Izraelom, navodeći pogoršanje situacije u Gazi


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i turski predsednik Redžep Tajip Erdoan na sastanku na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, 19. septembar 2023.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i turski predsednik Redžep Tajip Erdoan na sastanku na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, 19. septembar 2023.

Turska je u četvrtak obustavila svu trgovinsku razmenu s Izraelom, saopštilo je tursko ministarstvo trgovine, navodeći "pogoršanje humanitarne tragedije" na palestinskim teritorijama.

"Izvozne i uvozne transakcije koje se odnose na Izrael su zaustavljene, i pokrivaju sve proizvode", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva trgovine.

Ministarstvo je dodalo da će Turska "striktno i odlučno sprovoditi ove nove mere sve dok izraelska vlada ne dozvoli nesmetan i dovoljan dotok humanitarne pomoći u Gazu".

Obim trgovine između dve zemlje prošle godine je iznosio 6,8 milijardi dolara.

Turska je prošlog meseca uvela trgovinska ograničenja Izraelu zbog, kako je navela, izraelskog odbijanja da dozvoli Ankari da učestvuje u operacijama dostavljanja pomoći u Pojas Gaze, kao i zbog izraelske ofanzive u palestinskoj enklavi.

Prethodno je u četvrtak izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da turski predsednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdgian) krši sporazume blokirajući luke za izraelski uvoz i izvoz.

"Tako se ponaša diktator, ne obazirući se na interese turskog naroda i biznismena i ignorišući međunarodne trgovinske sporazume", objavio je Kac na mreži X.

Kac je rekao da je naložio izraelskom Ministarstvu spoljnih poslova da radi na stvaranju alternativa za trgovinu sa Turskom, fokusirajući se na lokalnu proizvodnju i uvoz iz drugih zemalja.

Izvori: Reuters i AFP
XS
SM
MD
LG